Ейдриън Монк

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето

Ейдриън Монк (на английски: Adrian Monk) е главният герой в телевизионния сериал „Монк“ и ролята му се изпълнява от Тони Шалуб. Той е бивш полицай в управлението на Сан Франциско, а неговото невротично и натрапчиво разстройство, засилено от смъртта на съпругата му и забъркано с работата му, причинява отстраняването от длъжността му. В българския дублаж Монк се озвучава от Владимир Пенев, а в девети епизод от четвърти сезон в този на студио Доли – от Веселин Ранков.

Съсъздателят на сериала Дейвид Хобърман казва, че е базирал Монк частично на себе си, а също и на фиктивни детективи като лейтенант Коломбо, Еркюл Поаро и Шерлок Холмс. Други актьори, които са били имани предвид за ролята, са Дейв Фоули, Джон Ритър, Хенри Уинклър, Стенли Тучи, Алфред Молина и Майкъл Ричардс. В крайна сметка от телевизията избират Шалуб, защото усещат, че той ще „съживи хумора и страстта на Монк“.[1]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Battaglio, Stephen. A Detective Story With Some Twists Monk: ABC loss was cable's gain. // New York Daily News. 16 август 2002. Посетен на 16 октомври 2016.