Коломбо (сериал)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Вижте пояснителната страница за други значения на Коломбо.

Коломбо
Columbo
Създател(и)Ричард Левинсън
Уилям Линк
АктьориПитър Фолк
Страна САЩ
ЕзикАнглийски
Епизоди69
Продукция
Времетраене30 по 73 минути
39 по 98 минути
Разпространение
ТВ каналNBC
Излъчване20 февруари 1968 г. – 30 януари 2003 г.
Външни препратки
Страница в IMDb
Коломбо в Общомедия

„Коломбо“ (на английски: Columbo) е американски сериал с участието на Питър Фолк в ролята на лейтенант Коломбо, детектив от отдел „Убийства“ на полицейското управление на Лос Анджелис. Сериалът популяризира формата на инвертирания детективски сюжет; почти всеки епизод започва, показвайки извършването на престъплението и неговия извършител. Сюжетът главно се развива около това как виновникът, чиято вина е известна, накрая ще бъде разкрит и арестуван.

Коломбо е мърляво изглеждащ полицай, който е често подценяван от колегите си и от „убиеца на деня“. Въпреки своя външен вид и привидна разсеяност, той разплита всичките си случаи и успява да се добере до уликите за обвинението, благодарение на наблюдателността си за детайлите и най-щателен и заангажиран подход, който влага в работата си.

Персонаж[редактиране | редактиране на кода]

Полицейският лейтенант Коломбо е занемарено облечен, привидно глуповат полицейски детектив, чийто непохватни и твърде учтиви маниери го правят малко вероятен избор да разреши някое престъпление, камо ли сложно убийство. Обаче неговото държание е всъщност дълбока преструвка, замислена да подмами заподозрените в измамно чувство на безопасност; Коломбо всъщност е детектив с усет за дребните детайли и способността да събере заедно на вид несвързани неща и информация, за да разплита престъпления.

Други появи[редактиране | редактиране на кода]

Ричард Кили и Питър Фолк в сериала

Фолк се появява като Коломбо в пародиен епизод на „Наричана още“, създаден специално за отпразнуването на 50-годишнината на ABC през 2003 г. Включвайки повечето от редовния състав на шпионския сериал, епизодът започва с Джак Бристоу, който приготвя агентите Сидни Бристоу и Майкъл Вон за мисия и информирайки ги, че ще имат нов партньор – детектив Коломбо. Коломбо успява да причини безредие в щабквартирата на ЦРУ, като случайно застрелва Вон в с упойваща стреличка и доброволства да носи оскъдни бикини, предназначени за Сидни по време на мисията ѝ. Коломбо разкрива, че мисията му не е да помогне на ЦРУ, а да помогне на Майкъл Айзнър, шефа на The Walt Disney Company/ABC, да разбере по-добре шоуто. Когато работата му е завършена, Коломбо си тръгва, оставяйки Джак Бристоу да въздъхне объркано „Мили Боже, това беше странно.“.

Бъдещето на Коломбо[редактиране | редактиране на кода]

През месец май 2007 г. е обявено, че Питър Фолк е избрал сценарий за последния епизод на Коломбо, озаглавен Коломбо: Безшумно зло. Сценарият е преименуван на Последния случай на Коломбо. ABC, която илъчва новата поредица за Коломбо от 1989 г., отхвърля проекта. В отговор продуцентите на сериала обявяват, че се опитват да продадат проекта на чеуждестранни продуцентски компании.[1][2] Обаче изглежда малко вероятно да е снимат каквито и да е нови епизоди на Коломбо, заради това, че Питър Фолк страда от деменция. Кларк Брайъм, който е адвокат, назначен от съда дапредставлява Питър Фолк и го е виждал, казва, че се съмнява Фолк да помни каквито и да е посещения от дъщеря си, заради състоянието си.[3][4]

Музика[редактиране | редактиране на кода]

  • Джеф Алегзандър
  • Дик ДеБенедиктс
  • Били Голдънбърг
  • Дейв Гръсин
  • Хенри Манчини (мелодията на The Mystery Movie)
  • Гил Мел
  • Оливър Нелсън
  • Боб Прайс
  • Бернардо Сега
  • Джонатън Тъник
  • Патрик Уилямс

Книги[редактиране | редактиране на кода]

Поредица от книги за Коломбо са издадени от MCA Publishing през 1972 г. от авторите Алфред Лорънс, Хенри Клемънт и Лий Хейс, главно адаптирани от сериала.[5]

„Коломбо“ в България[редактиране | редактиране на кода]

В България сериалът е излъчван през 90-те години на миналия век, дублиран на български.

На 19 октомври 2007 г. сериалът започва излъчване по Fox Crime, всяка събота и неделя от 14:00 с повторение от 09:00. Излъчени са последните няколко сезона. След приключването си бива повтарян няколко пъти, като последният е през 2009 г. Дублажът е на студио Доли.

Около същото време започва излъчване и по Диема 2 с дублажа на студио Доли. Освен последните сезони са излъчени и тези преди тях, чийто дублаж е записан по-късно. През 2009 г. епизодите започнаха още веднъж, всеки делник от 14:30 с повторение от 09:45, а след края им започнаха на другия де за пореден път.

В дублажа на студио Доли през различните епизоди съставът на озвучаващите гласове търпи промени. Артисти, които озвучават в сериала, са Татяна Захова, Таня Димитрова, Юлия Станчева, Иван Танев, Васил Бинев, Николай Николов, Христо Узунов, Стефан Сърчаджиев-Съра, Димитър Иванчев, Александър Митрев, Станислав Димитров, Петър Чернев, Георги Георгиев-Гого, Илиян Пенев, Светозар Кокаланов и Борис Чернев, който работи съвместно с Кокаланов, но е заместен от него в по-ранните сезони, които са озвучени впоследствие.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]