Бикини

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Емблема за пояснителна страница Вижте пояснителната страница за други значения на Бикини.

Класически бикини

Бикини е дамски бански костюм от две части – сутиен и гащета.

Бикините като комплект са демонстрирани за първи път на модно ревю в Париж на 5 юли 1946 г. от модния дизайнер Луи Реар. Преди това са използвани цели бански костюми, прикриващи тялото в значително по-голяма степен.

Новият костюм приема името си от атол Бикини, където по това време е извършена поредицата от американски ядрени опити Операция „Кросроудс“. За демонстрацията на костюма моделиерът среща трудност да намери достатъчно смела манекенка, поради което използва танцьорка от нощен клуб в Париж.

За кратко време бикините завладяват плажовете на Западна Европа, с изключение на Испания, където са забранени по указание на генерал Франко. Едва след повече от 10 години бикините са възприети в пуританските САЩ, за което заслуга има филмът „И Господ създаде жената“, с участие на Бриджит Бардо. Бикините стават модни в САЩ едва в началото на 60-те години на 20 век.

Днес бикините са неделим елемент на плажната мода. Техните размери все повече намаляват и се показват по-големи части от женското тяло.

Разновидности на бикините[редактиране | редактиране на кода]