Екеторп

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Disambig.svg Тази статия е за крепостта Екеторп. За играта Екеторп вижте Екеторп (игра).

Екеторп
Eketorp
Eketorp main view.jpg
Изглед към главния вход на крепостта
Местоположение в Мьорбюлонга
Информация
СтранаFlag of Sweden.svg Швеция
Терит. единицаМьорбюлонга
Местоположениеостров Йоланд
Архитект. стилсредновековна архитектура
Основаване4 век
Статутмузей
Сайтwww.kalmarlansmuseum.se
Екеторп в Общомедия

Екеторп (на шведски: Eketorp) е кръгова фортификационна крепост, разположена в югоизточната част на шведския остров Йоланд в рамките на община Мьорбюлонга. Крепостта е издигната за пръв път през желязната епоха и е основно реконструирана през Средновековието. През времето на своето съществуване Екеторп е изпълнявал различни функции – фортификационно съоръжение, убежище и гарнизон на кавалерията [1]. През 20 век, крепостта Екеторп е реконструирана отново с цел туристическа атракция и е използвана като място за възстановка на средновековни битки. Екеторп е едно от 19-те праисторически фортификационни съоръжения, открити на остров Йоланд и е най-мащабно проученото. При археологическите разкопки на крепостта са открити над 24 000 находки. Цялата южна част на остров Йоланд, включваща и крепостта Екеторп е под егидата на ЮНЕСКО и е включена в списъка на световното културно и природно наследство.

История[редактиране | редактиране на кода]

Местното население на остров Йоланд изгражда първото фортификационно съоръжение на това място през желязната епоха в Скандинавия. Счита се, че това е станало през края на 4 век и началото на 5 век, когато жителите на острова са били заплашени от римляните и други европейци. Кръговото укрепление от този период е служило за религиозни церемонии и защитно място срещу вражески нападения. Кръговата архитектура е избрана като най-подходяща за защита от всички страни, тъй като в местността няма други естествени препятствия и вражеската атака е била възможна отвсякъде. Оригиналният диаметър на това съоръжение е бил около 57 m. През следващия век, каменните стени са преместени за увеличаване на вътрешното пространство до кръг с диаметър 80 m [2]. През този период са изградени около 50 отделни малки структури във вътрешността, някои разположени в центъра, други близо до крепостната стена.

През 7 век крепостта Екеторп е мистериозно изоставена и започва да се руши. През 11 век започват възстановителни работи по укреплението, като част от каменните постройки във вътрешността са заменени с дървени структури, а отвън е изградена още една защитна стена.

Тъй като крепостта Екеторп е търпяла значителни изменения, за удобство при археологическите разкопки се използват няколко имена, означаващи определен период:

  • Екеторп I (от 300 до 400 година)
  • Екеторп II (от 400 до 700 година)
  • Екеторп III (от 1000 до 1300 година).

През 20 век, крепостта е археологически проучена и отворена за посещение. Във вътрешността е разположен музей, където са изложени част от предметите, намерени при разкопките. Посетителите са посрещани от екскурзоводи, облечени в средновековни дрехи. Крепостта Екеторп се използва и за възстановка на рицарски битки и други средновековни събития.

Панорама на крепостта Екеторп[редактиране | редактиране на кода]

Панорамна снимка на крепостта Екеторп 
Панорамна снимка на крепостта Екеторп 

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. K. Borg, U. Näsman, E. Wegraeus, The Excavation of the Eketorp Ring-fort 1964 – 74. In Eketorp Fortifikation and Settlement on Öland, Sweden, 1976
  2. Eketorp Fortification and Settlement on Öland/Sweden: The Monument, Royal Academy of Letters History and Antiquities, 1976, 215pp

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]