Екеторп

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Емблема за пояснителна страница Тази статия е за крепостта Екеторп. За играта Екеторп вижте Екеторп (игра).

Екеторп
Eketorp
Eketorp main view.jpg
Изглед към главния вход на крепостта
Екеторп (Швеция)
Black pog.svg
Екеторп
Информация
Страна Флаг на Швеция Швеция
Териториална единица Мьорбюлонга
Местоположение остров Йоланд
56°17′44″ с. ш. 16°29′10″ и. д. / 56.295556° с. ш. 16.486111° и. д.
Архитектурен стил средновековна архитектура
Време на основаване 4 век
Съвременен статут музей
Сайт http://www.kalmarlansmuseum.se
Екеторп в Общомедия

Екеторп (на шведски: Eketorp) е кръгова фортификационна крепост , разположена в югоизточната част на шведския остров Йоланд в рамките на община Мьорбюлонга. Крепостта е издигната за пръв път през желязната епоха и е основно реконструирана през Средновековието. През времето на своето съществуване Екеторп е изпълнявал различни функции — фортификационно съоръжение, убежище и гарнизон на кавалерията [1]. През 20-ти век, крепостта Екеторп е реконструирана отново с цел туристическа атракция и е използвана като място за възстановка на средновековни битки. Екеторп е едно от 19-те праисторически фортификационни съоръжения, открити на остров Йоланд и е най-мащабно проученото. При археологическите разкопки на крепостта са открити над 24 000 находки. Цялата южна част на остров Йоланд, включваща и крепостта Екеторп е под егидата на ЮНЕСКО и е включена в списъка на световното културно и природно наследство.

История[редактиране | редактиране на кода]

Местното население на остров Йоланд изгражда първото фортификационно съоръжение на това място през желязната епоха в Скандинавия. Счита се, че това е станало през края на 4-ти век и началото на 5-ти век, когато жителите на острова са били заплашени от римляните и други европейци. Кръговото укрепление от този период е служило за религиозни церемонии и защитно място срещу вражески нападения. Кръговата архитектура е избрана като най-подходяща за защита от всички страни, тъй като в местността няма други естествени препятствия и вражеската атака е била възможна отвсякъде. Оригиналният диаметър на това съоръжение е бил около 57 m. През следващият век, каменните стени са преместени за увеличаване на вътрешното пространство до кръг с диаметър 80 m [2]. През този период са изградени около 50 отделни малки структури във вътрешността, някои разположени в центъра, други близо до крепостната стена.

През 7-ми век крепостта Екеторп е мистериозно изоставена и започва да се руши. През 11-ти век започват възстановителни работи по укреплението, като част от каменните постройки във вътрешността са заменени с дървени структури, а отвън е изградена още една защитна стена.

Тъй като крепостта Екеторп е търпяла значителни изменения, за удобство при археологическите разкопки се използват няколко имена, означаващи определен период:

  • Екеторп I (от 300 до 400 година)
  • Екеторп II (от 400 до 700 година)
  • Екеторп III (от 1000 до 1300 година).

През 20-ти век, крепостта е археологически проучена и отворена за посещение. Във вътрешността е разположен музей, където са изложени част от предметите, намерени при разкопките. Посетителите са посрещани от екскурзоводи, облечени в средновековни дрехи. Крепостта Екеторп се използва и за възстановка на рицарски битки и други средновековни събития.


Панорама на крепостта Екеторп[редактиране | редактиране на кода]

Панорамна снимка на крепостта Екеторп
Панорамна снимка на крепостта Екеторп

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. K. Borg, U. Näsman, E. Wegraeus, The Excavation of the Eketorp Ring-fort 1964-74. In Eketorp Fortifikation and Settlement on Öland, Sweden, 1976
  2. Eketorp Fortification and Settlement on Öland/Sweden: The Monument, Royal Academy of Letters History and Antiquities, 1976, 215pp

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]