Ектор Гимар

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Ектор Жермен Гимар
френски дизайнер и архитект
Аделина и Ектор
Аделина и Ектор
Роден
Починал
20 май 1942 г. (75 г.)
Националност французин
Стил ар нуво
Известни творби „Замък Беранже“,„Отел Гимар“,спирки на метрото в Париж
Повлиян Йежен Виоле-ле-Дюк,Виктор Орта
Ектор Жермен Гимар в Общомедия

Ектор Жермен Гимар (на френски: Hector Guimard) е френски архитект и дизайнер на художествено стъкло и метал, работил в стил Ар Нуво.

Произведенията му придобиват огромна популярност в началото на 20 век и са в основата на типичния за периода стил известен във Франция като Ар Нуво. Сред най-емблематичните му творби са спирките на метрото във френската столица. Заради авангардния дизайн множество парижани от онова време се обявяват за премахването на тези спирки, но днес едва ли някой може да си представи Париж без тях.

Образование и влияния[редактиране | редактиране на кода]

Учи в „Школа за изящни изкуства“ в Париж от 1882 до 1885 година, където се запознава с архитектурната теория Йежен Виоле-ле-Дюк. За успехите си е награден с пътешествие до Белгия и Англия. В Брюксел се запознава с творчеството на Виктор Орта, което му оказва голямо влияние.

Основни произведения[редактиране | редактиране на кода]

През 1898 г. построява жилищна сграда, наречена „Замък Беранже“, намираща се в Париж на адрес (Castel Béranger, Rue Jean de la Fontaine, Paris 16, Paris, France), която го прави известен.

От този момент се появяват много поръчки, които той изпълнява в стил модерн, спазвайки идеите си за хармония и непрекъснато движение. Така самостоятелно създава ескизи на мебели за интериори за построените от него сгради. През 1909 година строи „Отел Гимар“ за подарък на своята богата американска съпруга.

Създател на мебели[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]