Елде

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Елде
(на чешки: Elde)
Река Елде при град Плауе ам Зее
Река Елде при град Плауе ам Зее
Reliefkarte Deutschland.png
53.3583° с. ш. 12.3746° и. д.
53.1358° с. ш. 11.2497° и. д.
Изворът и устието на река Елде в Германия
Blue 0080ff pog.svg – начало, Blue pog.svg – устие
Общи сведения
МестоположениеFlag of Germany.svg Германия
Дължина208 km
Водосб. басейн2990 km²
Отток11 m³/s
Начало
МястоМекленбургски езерен район
Координати53°21′29.88″ с. ш. 12°22′28.56″ и. д. / 53.3583° с. ш. 12.3746° и. д.
Надм. височина92 m
Устие
МястоЕлбаСеверно море
Координати53°08′08.88″ с. ш. 11°14′58.92″ и. д. / 53.1358° с. ш. 11.2497° и. д.
Надм. височина13 m
Елде в Общомедия
Карта на течението на река Елде

Елде (на немски: Elde) е река в Североизточна Германия (провинци Мекленбург-Предна Померания), десен приток на Елба. Дължина 208 km, площ на водосборния басейн 2990 km².

Историческа справка[редактиране | редактиране на кода]

Реката се споменава в един от документите Mecklenburgisches Urkundenbuch, създадени през 786 г., където се описва основаната от Карл Велики епархия Верден (на немски Bistum Verden), но истинността на този документ е спорна. През 946 г. Отон I подарява земите южно от реката на епархията Хафелберг (на немски Bistum Havelberg), северната граница на която е применавала по течението на Елде до устието ѝ. Хайнрих Лъв през 1163 г. установява северната граница на новата епархия Ратценбург (на немски Bistum Ratzeburg) отново по средното и долно течение на реката.[1].

Географска характеристика[редактиране | редактиране на кода]

Река Елде води началото си на 92 m н.в., от Мекленбургския езерен район, на 1 km източно от село Алтенхоф, югозападно от езерото Мюриц, в южната част на провинция Мекленбург-Предна Померания. По цялото си протежение тече през северната част на Северогерманската равнина с бавно и спокойно течение. Първоначално тече на югоизток, след което завива на североизток и се влива от юг в най-голямото германско езеро Мюриц. На 3 km западно от град Варен (разположен на северния бряг на езерото) изтича от него в западна посока, продължава последователно през езерата Колпинзее, Флеесензее и Плауерзее и изтича от последното при западния му бряг. Продължава в западна посока до отклонението на плавателния Щьорканал (на 17 km западно от град Пархим), след което завива на югозапад и на 13 m н.в., при село Дьомиц се влива отдясно в река Елба.

Водосборният басейн на Елде обхваща площ от 2990 km², което представлява 2,02% от водосборния басейн на Елба. Речната ѝ мрежа е двустранно, но слабо развита и притоците ѝ са къси. На изток, юг и запад водосборният басейн на Елде граничи с водосборните басейни на реките Хафел, Щепениц и Зуде (десни притоци Елба), а на север – с водосборните басейни на реките Варнов и Пене, вливащи се директно в Балтийско море. Основен приток Вокер (33 km). Елде има смесено снежно-дъждовно подхранване с повишено зимно-пролетно пълноводие в резултат от снеготопенето и слабо изразено лятно маловодие, като оттокът ѝ е целогодишно урегулиран от езерата през които протича. Среден годишен отток в устието 11 m³/sec.

Стопанско значение[редактиране | редактиране на кода]

Плавателна е за плиткогазещи речни съдове до град Пархим. Най-долното ѝ течение е преобразувано в плавателен канал под името „Нойе-Елде“. Чрез плавателния Щьорканал се свързва с Балтийско море при град Висмар. Най-голямото селище по течението ѝ е град Пархим.

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Hans Ullrich Thee, Als die Elde zum ersten Mal erwähnt wurde, Schweriner Volkszeitung 6. Januar 1979