Хафел

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Хафел
Park Babelsberg Havel Winter.jpg
р. Хафел в Потсдам през зимата
HavelRhin.gif
Карта на река Хафел
Общи сведения
Местоположение Германия
Дължина 334 km
Водосборен басейн 24096 km²
Отток 103 m³/s
Начало
Място Анкерсхаген, (Мекленбург)
Координати 53°28′04″ с. ш. 12°56′08″ и. д. / 53.467778° с. ш. 12.935556° и. д.
Надм. височина 65 m
Устие
Място Елба
Координати 52°54′29.99″ с. ш. 11°52′37.99″ и. д. / 52.908333° с. ш. 11.877222° и. д.
Надм. височина 22 m
Хафел в Общомедия

Хафел (на немски: Havel ; на долнолужишки: Habola ) е река в североизточна Германия с дължина 334 km, въпреки че разстоянието от извора до нейното устие в Елба по въздушен път е едва 94 km. Протича през провинции Мекленбург-Предна Померания, Бранденбург, столицата Берлин (където приема най-големия си приток – р. Шпрее) и през Саксония-Анхалт, където се влива като десен приток в Елба. Спада към речна система ЕлбаСеверно море.[1]

Течение и воден режим[редактиране | редактиране на кода]

Дължината е реката е 334 км, водосборен басейн 23 858 km², среден дебит при устието 103 m3/s, което я прави трети по пълноводие приток на Елба (след Вълтава 150 m3/s и Зале 117 m3/s). Извира от Мекленбургски езерен район (надм. височина 65 м), до Анкерсхаген, селище между езерото Мюриц и град Нойбранденбург. Първоначално тече на юг, като по пътя си образува множество езера. В Берлин приема своя най-голям приток Шпрее (при сливането им Шпрее внася два пъти повече вода – 38m3/s от Шпрее и 15 m3/s Хафел). Друг, по-маловоден приток е река Рин. В Потсдам променя посоката си на запад и се влива като десен приток в Елба. Разликата във височините между извора и устието е едва 43 м.

Стопанско значение[редактиране | редактиране на кода]

В по-голямата си част река Хафел е плавателна, по която се осъществява водна връзка със Северно море чрез Елба, с Рейн чрез канали от Елба и с река Одер на изток (чрез Шпрее и канали). На много места са изградени шлюзове и плавателни канали, с които се съкращава водният път за кораби. Езерата, които реката образува, са място за риболов и водни спортове.

На Хафел са разположени градовете Ораниенбург, Берлин, Потсдам, Бранденбург, Ратенов и Хафелберг при устието ѝ в Елба.

История[редактиране | редактиране на кода]

В древните източници като например в Germania от Тацит, реката се споменава с имената Habola, Habula, Havela. Названието етимологически се свързва с древногерманските думи за пристанище Haff, habe, hafen. По-късно, към 7 век, по течението се заселва славянско племе, наречено по името на реката хевели (хавеляни). Те не успяват да задържат своето княжество и през 12 век са присъединени към маркграфство Бранденбург от Албрехт Мечката.

Допълнителна информация[редактиране | редактиране на кода]

През зимата на 1912 г. поетът Георг Хайм намира смъртта си на реката при остров Шваненвердер (близо до Потсдам), опитвайки се да спаси свой приятел, пропаднал в леда.

Галерия[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]