Електрически предпазител

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Електрически предпазител със стопяема жичка

Електрическият предпазител (разг. бушон) е устройство, което предпазва различни уреди и електрически вериги от претоварване и сериозни повреди в инсталацията.[1]

Видове електрически предпазители[редактиране | редактиране на кода]

Електрическите предпазители се разделят на два основни типа – предпазители със стопяема жичка и автоматични предпазители. Основната разлика между двата типа е, че при този със стопяема жичка се налага подмяна на предпазителя, докато автоматичният може да се ползва многократно и като прекъсвач.Последният позволява възстановяване на електрическата верига след прекъсването ѝ.

Предпазители със стопяема жичка[редактиране | редактиране на кода]

Представлява тънка метална нишка в керамично или стъклено тяло. Когато през нишката протече по-голям електрически ток от допустимия, нишката изгаря и електрическата верига, която затваря предпазителя се прекъсва.

Автоматични предпазители[редактиране | редактиране на кода]

В автоматичните предпазители токът преминава по пластинка, направена от два слепени един към друг метала (биметална пластинка).При нагряване единият метал се разширява повече от другия, пластинката се огъва, при което електрическата верига се прекъсва. Когато пластинката изстине, формата и се възстановява и след натискане на превключвателя предпазителят се включва отново. В повечето случаи действието на биметалната пластинка е комбинирано с токово реле за подобряване на характеристиките.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Carson Dunlop. Electrical Systems. Чикаго, Dearborn Real Estate, 2003. с. 16 – 18.