Елена Божкова

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Елена Божкова
българска народна певица
Родена
12 януари 1948 г. (71 г.)
Националност Флаг на България България

Уебсайт elenabozhkova.com

Елена Божкова е изпълнителка на народни песни от шопския край.

Биография и творчество[редактиране | редактиране на кода]

Родена на 12 януари 1948 г. в с. Ресилово, Дупнишко. Завършила е Техникума по текстил в София. От ранна възраст пее народни песни, но професионалното ѝ израстване като певица започва след постъпването ѝ в Ансамбъла за народни песни на Българското радио и телевизия. Реализира много записи в БНР и БНТ, самостоятелно и в дует с Димитрина Ганчовска и Кера Ранчева.

Носителка е на следните награди:

  • Златен медал и грамота (първо място) от Международния радиоконкурс за музика и фолклор в Братислава през 1981 г.,
  • Приз от фестивала “Дунаве, плави, Дунаве” в Нови Сад през 1986 г.;
  • “Грами” за музикални постижения през 1990 г. (заедно с хор “Мистерия на българските гласове”);
  • почетна грамота и плакет от Министерството на културата през 2004 г. за особен принос за развитието и популяризирането на българската култура.

Удостоена с държавното отличие орден „Кирил и Методий“- втора степен.Участвала е в концерти в най-престижните зали в Европа, Азия и Америка: Royal Festiwal Hall, Kennedy Center, Carnegy Hall и др. и е издала аудиокасета и компактдискове. Елена Божкова е почетен член на Дружеството за културен принос към българите в чужбина на Украйна, Молдова и Западните покрайнини, както и на Асоциацията за френско-българско приятелство в гр. Руан, Франция и на Националния съвет за “Живи човешки ресурси” и Националния съвет по читалищно дело при Министерството на културата.

Завършила е школа за дирижиране в майсторски клас на композитора и диригента Димитър Динев. През 2012 г. завършва висше образование в ЮЗУ”Неофит Рилски” Благоевград.

Елена Божкова се занимава активно с педагогическа дейност. Богатия си репертоар и любовта към народната песен тя предава на своите ученици и състави (две детски групи в кв. Враждебна — София, женска и мъжка група в кв. Курило — Нови Искър). Възпитаници на Елена Божкова са приети в музикалните училища в Широка лъка, Котел и Плевен: Петя Маринова, Габриела Георгиева, Моника Дамянова, Емилия Боянова, Траян Стефанов. Нейна ученичка е Даринка Джамбазова, която печели конкурса “С песните на Надежда Хвойнева”, а сега вече е солистка на Ансамбъла за народни песни и танци “Филип Кутев”.

Групите на Елена Божкова печелят призовите места в конкурси, фестивали и събори. “Чучулигите”, мъжката и женската група за изворен фолклор имат записи във фонотеката на Българското национално радио, а музикална фирма “Род” издаде аудиокасети с оригинални песни от репертоара им. Много са и филмите за групите, излъчени по БНТ и всички кабелни телевизии.

“Чучулигите” звучат в песен на рокгрупа Б.Т.Р., а мъжката група от гр. Нови Искър участва в запис и клип с “Мистерията на българските гласове”.

Елена Божкова е автор на книгите:

  • “Обич” (2000);
  • “Майки” (2001);
  • “С пулса на “Мистерията на българските гласове” (2004);
  • “Между Бога и огъня” (2006)
  • „Лютика” (2012)
  • "Дивата музика на шоплука" (2016)

Най-новото постижение на състава “Чучулигите”, който ръководи Елена Божкова, е наградата “Гранд при” на Асоциацията за български фолклор “Еврогрейд” – ООД, която през май тази година организира Младежки фестивал на изкуството – София 2007, България. Групата представи България в Международния фолклорен фестивал в гр. Приморско през август 2007 г. През 2008 г. Елена Божкова започва нов проект с Мария Кауфман -флейта под заглавие "Диви гласове". Първото им представяне е през пролетта на 2008 в Нови Сад-самостоятелен концерт на кораб, пътуващ по река Дунав от Виена до Белград. С първата от проекта "Оро се вие" беше озвучен филма на Златина Русева "Севт Безсмъртният. Тайните на един тракийски цар", който печели 4 международни награди.Следващите години гастролира с успех в Англия, Полша, Хърватска и Узбекистан.След успешни концерти в Австрия, Полша и Испания, Елена Божкова защитава успешно магистърска степен с отличие държавния изпит в ЮЗУ – изпълнителско изкуство и дирижиране на инструментални оркестри и вокални групи.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

     Портал „Биографии“         Портал „Биографии          Портал „Музика“         Портал „Музика          Портал „България“         Портал „България