Елен Грасие Нортфлийт

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Елен Грасие Нортфлийт
Бразилски магистрат

Родена
Елен Грасие Нортфлийт в Общомедия

Елен Грасие Нортфлийт (на португалски: Ellen Gracie Northfleet, р. 16 февруари 1948) е бразилски магистрат от американски произход и бивш съдия от Върховния федерален съд на Бразилия (2000-2011).

Елен Грасие е първата жена, назначена за съдия във Върховния съд на Бразилия.[1], и е първата жена — председател на този съд[2].

През 1970 г. Елен Грасие Нортфлийт придобива бакалавърска степен по право от Юридическия факултет на Федералния университет на Рио Гранде до Сул, след което специализира „Социална антропология“ в същия университет. През 1971 г. започва работа в Законодателната асамблея на Рио Гранде до Сул. На 7 ноември 1973 г. постъпва във Федералната прокуратура на Бразилия, където заема длъжността Федерален прокурор до 1989 г., когато е назначена за съдия във Регионалния федерален съд на 4-ти регион, който е сред федералните апелативни съдилища в Бразилия. През 1987 г. Елен Грасие вече е доцент по „Конституционно право“ в Центъра по правни науки към Университета на Вали до Рио дос Синос.

В периода 1991–1992 г. Нортфлийт преподава в Американския университет във Вашингтон по линия на Програмата Фулбрайт на американското правителство. В САЩ Елен Грасие съдейства на Библиотеката на Конгреса за изграждане на глобална правна информационна мрежа - проекта „GLIN“. През 1997 г. Елен Грасие е избрана за председател на Регионалния федерален съд на 4-ти регион и председателства съда до 1999 г.

На 23 ноември 2000 г. президентът Енрики Кардозо назначава Елен Грасие Нортфлийт за съдия във Върховния федерален съд на Бразилия, с което тя става първата жена — съдия във Върховния съд. От 2006 до 2008 г. Елен Грасие Нортфлийт изпълнява длъжността председател на Върховния федерален съд.

Когато е назначена за съдия във Върховния съд, Елен Грасие Нортфлийт е на 52 години. Съгласно Конституцията на Бразилия тя трябва да изпълнява длъжността си до 2018 г., когато навършва 70 год. - задължителната възраст за пенсиониране на върховните съдии. На 8 август 2011 г. обаче "Официален вестник на Съюза" публикува съобщение за оставката на Елен Грасие Нортфлийт като върховен съдия на Бразилия - това става 7 години преди Грасие да навърши възрастта за пенсиониране на върховните съдии. В съобщението за оставката ѝ не са посочени никакви формални причини за оттеглянето ѝ, не е извършена и тържествена церемония в деня на официалното ѝ напускане на състава на съда.

След като напуска Върховния съд, Елен Грасие Нортфлийт е адвокат на свободна практика и арбитър в Рио де Жанейро. Член е на Юридическия съвет на Федерацията на индустриалците на Сао Пауло и е заместник-председател на Камарата за арбитраж на същата институция. Освен това Елен Грасие е член на директорските бордове на няколко компании, включително на борда на директорите на World Justice Project[3].

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. International Association of Women Judges newsletter, Winter 2001
  2. ((en))  Board of Directors. Ellen Gracie Northfleer. // The World Justice Project. Посетен на 23 декември 2011.
  3. ((en))  Ellen Gracie Northfleet. Former Chief Justice. Federal Supreme Court of Brazil. // New Cities Foundation, 05.6.2013. Посетен на 25 юли 2011.
Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното Лиценз за свободна документация на ГНУ Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Ellen Gracie Northfleet“ в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година — от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница. Вижте източниците на оригиналната статия, състоянието ѝ при превода, и списъка на съавторите.  
Октавио Галоти съдия във Върховния федерален съд на Бразилия ( 2000 – 2011) Роза Вебер
Нелсон Жобин председател на Върховния федерален съд на Бразилия ( 2006 – 2008) Жилмар Мендис