Елизавета Михайловна

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Елизавета Михайловна
Херцогиня на Насау
Елизавета Михайловна 
Родена: 26 май 1826 г.
Починала: 28 януари 1845 г. (18 г.)
Елизавета Михайловна (26 май 1826 – 28 януари 1845) е велика руска княгиня, внучка на император Павел I, и херцогиня на Насау.

Елизавета Михайловна е родена на 26 май 1826 г. в Кремъл, Москва. Тя е втората дъщеря на великия руски княз Михаил Павловичи и принцеса Шарлота Вюртембергска. Баща ѝ, великият княз Михаил Павлович е най-малкият син на император Павел I и София Доротея Вюртембергска. Елизавета е кръстена на покойната императрица Елизавета Алексеевна, съпруга на чичо ѝ, император Александър I, която е близка приятелка на майка ѝ, Шарлота. Елизавета Михайловна исраства заедно със сестрите си в Михайловския дворец в Петербург, където получава отлично възпитание и образование.

На 31 януари 1841 Елизавета се омъжва за херцога на Насау, Адолф I, с когото се запознава през 1843 г. в Петербург. Младоженците остават в Петербург за известно време преди да заминат за Германия и да се настанят в двореца Бибрих във Висбаден. Елизавета Михайловна, сега – херцогиня на Нассау, става изключително популярна сред местните хора.

Елизавета и Адолф са изключително щастливи заедно, но щастието им продължава само една година. На 28 януари 1845 г. Елизавета Михайловна умира по време на раждането напървото си дете, което също не оцелява. По заповед на съкрушения ѝ съпруг във Вийсбаден е построен руски православен храм Св. Елизавета, в който е положен саркофагът с останките на Елизавета Михайловна и детето ѝ.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]