Елиът Сий

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Елиът Сий
американски астронавт
Информация
Роден23 юли 1927 г.
Далас, Тексас, САЩ
Починал28 февруари 1966 г. (38 г.)
Сейнт Луис, Мисури, САЩ
Националностамериканец
Друга професиялетец-изпитател
Званиелейтенант от USN
Престой в космосаняма
СелекцияГрупа НАСА-2 (1962)
МисииДжемини 9
Емблема на мисията
Елиът Сий в Общомедия

Eлиът Макей Сий джуниър (на английски: Elliot McKay See, Jr.) е американски астронавт, роден на 23 юли 1927 г. в Далас, Тексас. Загива на 28 февруари 1966 г. при тренировъчен полет с учебен реактивен самолет Т – 38 в небето над Сейнт Луис, Мисури.

Образование[редактиране | редактиране на кода]

Е. Сий завършва колежа Highland Park High School в родния си град. През 1949 г. се дипломира като бакалавър във Военноморската академия на САЩ и получава военно звание лейтенант от USN. По-късно придобива магистърска степен по инженерство от Калифорнийския университет.

Военна кариера[редактиране | редактиране на кода]

След дипломирането си, Сий започва работа като тест пилот в „Дженерал Електрик“. След това служи като морски летец три години в периода от 1953 до 1956 г. В края на 1956 г. се демобилизира и се завръща на предишната си работа. Остава в Дженерал Електрик до 1962 г. и взима участие в редица авангардни разработки, най-значимата, от които е двигателя на новия тежък изтребител F-4 Фантом. В кариерата си има общ нальот от 3700 полетни часа, от които 3200 часа на реактивни самолети.

Служба в НАСА[редактиране | редактиране на кода]

Елиът Сий е избран от НАСА на 17 септември 1962 г., Астронавтска група №2. Той е един от двамата цивилни в тази селекция (другият е Нийл Армстронг). След завършване на курса по обучение в програмата Джемини е включен в полетните графици на екипажите. Първото си назначение, Сий получава като пилот в дублиращия екипаж на Джемини 5, а първия орбитален полет е трябвало да извърши като пилот на Джемини 8 (с командир Нийл Армстронг). След това, при ротацията на екипажите е заменен в екипажа на Джемини 8 от Дейвид Скот и назначен за командир на основния екипаж на Джемини 9. Той е от групата на т. нар. „командири-новобранци“. Няколко седмици преди началото на тази мисия, екипажът на Джемини 9 Елиът Сий (командир) и Чарлс Басет (пилот) загива по време на учебно – тренировъчен полет с реактивен самолет Т – 38. Тази катастрофа предизвиква големи ротации в екипажите на цялата програма Джемини, а също така и в мисиите на Аполо.

Личен живот[редактиране | редактиране на кода]

Елиът Сий е женен. Със съпругата си Мерилин имат три деца: Сали, Керълайн и Дейвид.

В памет на Елиът Сий[редактиране | редактиране на кода]

Елиът Сий е погребан в Националното военно гробище Арлингтън. През 2003 г. излиза от печат биографията на астронавта написана от известните историци Колин Бърджес и Кейт Дулан. През 2010 г. на негово име е кръстен Мемориал на космическия свят.

Е. Сий – командир на Джемини 9

Източници[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]