Сейнт Луис

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Сейнт Луис
Saint Louis
Знаме
      
StLouisMontage.jpg
СтранаFlag of the United States.svg САЩ
ЩатМисури
Площ171.3 km²
Надм. височина142 m
Население318 172 души (2012)
1857 души/km²
Основаване1764
Официален сайтstlouis-mo.gov
Сейнт Луис в Общомедия

Сейнт Луис (на английски: Saint Louis) е град в централната част на Съединените американски щати в щата Мисури.[1] Населението на града е около 348 000 души, а на градската агломерация – около 2 604 000 души (2000). Градът е наречен на френския крал от 13 век свети Луи IX.

Сейнт Луис е разположен на западния бряг на река Мисисипи, точно под вливането в нея на Мисури, в областта на Вътрешните речни долини и хълмове. Основан е като търговски пост от Пиер Лаклед и неговия доведен син Огюст Шуто през 1763. Той е част от територията Луизиана, която е френско владение, но от 1768 до 1804 градът е под контрола на Испания. Луизиана, заедно с град Сейнт Луис, е закупена от САЩ през 1803 (виж Покупката на Луизиана).

През 19 век Сейнт Луис е една от отправните точки за експедициите, отправящи се към Дивия Запад. През 1817 в града пристига първият параход и Сейнт Луис, най-северното голямо пристанище по река Мисури, скоро се разраства в голям търговски център. Към средата на века той вече е най-големият град в САЩ, западно от Питсбърг, и второто по големина пристанище в страната след Ню Йорк. Американската гражданска война почти не засяга пряко града, но прекъсването на търговията с южните щати нанася тежки щети на икономиката на града.

Окръг Сейнт Луис е различен от град Сейнт Луис. Градът не е включен в границите на окръга, въпреки че двете административни единици граничат една с друга. Градът спечелва прякора си „Вратата към Запада“ (на английски: Gateway to the West)[2], защото някога преселниците на запад тръгвали оттам, и запазва този прякор и до днес.

Архитектура и забележителности[редактиране | редактиране на кода]

Снимка на Сейнт Луис на р. Мисисипи от въздуха, септември 2008 г.
Снимка на Сейнт Луис от източния квартал

Сейнт Луис притежава няколко важни забележителности от архитектурата от 19 век.

На 12 февруари 1963 г. в Сейнт Луис започва строителството на огромна арка, получила прозвището „Врата към Запада“ и скоро станала визитна картичка на Сейнт Луис.

Известни личности[редактиране | редактиране на кода]

Сейнт Луис през нощта
Реклама на Георги Василев от Нестрам в Сейнт Луис, Мисури, Българо-американския алманах, 1922 г.
Родени в Сейнт Луис
Починали в Сейнт Луис
Други личности, свързани със Сейнт Луис

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

  1. www.britannica.com
  2. St. Louis United States – Visiting the Gateway to the West. // Globosapiens.net. Архивиран от оригинала на May 15, 2011. Посетен на March 14, 2011.

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]