Ел Тупаро

от Уикипедия, свободната енциклопедия
„Осмото чудо на света“ в парка

Национален природен парк „Ел Тупаро“ (на испански: Parque Nacional Natural El Tuparro) е национален парк в Колумбия, разположен в департамент Вичада в природен регион Оринокия, още известен като „Източните равнини“ (Llanos Orientales).

Това е единствената защитена територия в Източните равнини в рамките на колумбийската система от природни паркове. Една от основните атракции в парка е пълноводният поток Раудал де Майпурес, който германският пътешественик и естествоизпитател Александър фон Хумболт нарекъл „осмото чудо на света“.[1].

Територията на парка е ограничена на изток от река Ориноко, на север от река Томо и на юг от река Тупаро. Паркът е основан през 1970 година и заема площ от 548 хиляди хектара. В допълнение към двата обширни типа природни екосистеми – залети и незалети савани, паркът съдържа и пет типа лонгозни гори.[2]

Средногодишният валеж е 2477 mm в западната част на парка и 2939 mm в източната. Средната температура е 27 °C. Саваната заема 75% от територията, а останалата част е заета от гори.[3]. Преобладаващите растения са маврициевите палми и дърветата от вида Caraipa llanorum, а в сухите части – тревата[3].

Парк Ел Тупаро се обитава от 74 вида бозайници, 320 вида птици, много от които морски,[1] 17 вида влечуги, 26 вида риби и 5 вида примати.[3] Земноводните се радват на относително голямо разнообразие поради различните екосистеми в рамките на парка[2]. Птиците включват представители на Penelopinae, Cracinae, Anhimidae, орли и патици. Саванните бозайници включват белоопашат елен, гигантски броненосец, малък саванен броненосец, тапир. Горите се обитават от пекарита, пуми, ягуари.[4].

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. а б Parque Nacional Natural El Tuparro // Parques Nacionales Naturales de Colombia. Архивиран от оригинала на 2011-07-22. Посетен на 10 юли 2010. (на испански)
  2. а б Naturaleza y Ciencia del Parque Nacional Natural El Tuparro // Parques Nacionales Naturales de Colombia. Архивиран от оригинала на 2011-07-22. Посетен на 10 юли 2010. (на испански)
  3. а б в Villegas, Benjamin; Sesana, Laura (2007), Colombia Natural Parks, Villegas Asociados, ISBN 978-958-8156-87-3
  4. Biosphere Reserve Information, El Tuparro // UNESCO. Посетен на 10 юли 2010.
  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата El Tuparro National Natural Park в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​