Емануил Манусоянакис

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Емануил Манусоянакис
Εμμανουήλ Μανουσογιαννάκης
гръцки офицер

Роден
Починал

Емануил Манусоянакис (на гръцки: Εμμανουήλ Μανουσογιαννάκης) е гръцки офицер и политик.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Манусоянакис е роден през 1853 година в Имброс (Нимброс), в областта Сфакия, остров Крит, тогава в Османската империя. Учи в Гръцката военна академия в Атина. В 1897 година оглавява доброволческа част, подсилена с артилерия, която дебаркира на Крит, за да подпомогне Критското въстание и участва в битката при Буколиес под командването на полковник Тимолеон Васос.

В 1909 година става министър на войната в правителството на Димитриос Ралис. В 1911 година оглавява Първа дивизия, с която участва в Балканските войни. След битките при Сарандапоро и Енидже Вардар е повишен в генерал-майор, а през май 1913 година - в генерал-лейтенант. През Междусъюзническата война е начело на 1 и 6 дивизия, с които печели битката при Лахна и участва в битката при Кресна.

След края на войната Манусоянакис става началник на ІІ армейски корпус в Патра, където умира през 1916 г.[1]

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

  1. Νεώτερον Εγκυκλοπαιδικόν Λεξικόν Ηλίου, τόμ. 12ος, σελ. 944.
     Портал „Биографии“         Портал „Биографии          Портал „Политика“         Портал „Политика          Портал „Гърция“         Портал „Гърция    
Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното Лиценз за свободна документация на ГНУ Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Εμμανουήλ Μανουσογιαννάκης“ в Уикипедия на гръцки. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година — от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница. Вижте източниците на оригиналната статия, състоянието ѝ при превода и списъка на съавторите.