Направо към съдържанието

Ементал

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Ементал
Emmental
Информация
СтранаШвейцария
Град/Региондолината на река Еме, кантон Берн
Млякокраве
Пастьоризацияне
Консистенцияполутвърдо
Време на зреене5 – 12 месеца
СертификацияАОС Швейцария 2006 г.
Известно от1293 г.
Ементал в Общомедия

Ементал (на френски: Emmental), известно и като Ементалер (на немски: Emmentaler) e традиционно швейцарско сирене, което се произвежда в района на река Еме, кантон Берн, откъдето е получило и името си.

История[редактиране | редактиране на кода]

За първи път Ементал се споменава през 1293 г. Етимологията на името сочи на произход от долината на река Еме в кантона Берн: emmen – от името на река Еме и tal на немски – долина.

Наименованието Ементал не е защитено и регистрирано като търговска марка, поради това на пазара с марката „Ементал“ се продава сирене и от Франция, Бавария, Финландия и др.

Като продукт с контролиран произход (AOC) през 2006 г. в Швейцария е регистрирана търговската марка Emmentaler Switzerland, която може да се използва само за Ементал направен в Швейцария.

Характеристика[редактиране | редактиране на кода]

Сиренето Ементал е жълто, среднотвърдо, с плътна консистенция, което се прави от краве мляко. То има пикантен, сладък вкус, с плодово-орехови нотки и аромат на прясно окосена трева. Характерни са големите дупки в сиренето поради естеството на производствения процес (отделяне на въглероден диоксид от бактериите Streptococcus thermophilus, Lactobacillus и Propionibacter shermani). Дупките се дължат на въздуха, който се освобождава когато сиренето се остави да ферментира и съзрява на кръгли пити в продължение на няколко месеца. Сиренето e с жълта кора, твърдо и сухо на вид, с гладка повърхност и вътрешност с жълт – светло жълт цвят, до слонова кост. В някои страни е известно и като швейцарско сирене.

Производство[редактиране | редактиране на кода]

Произвежда се на цилиндрични пити с диаметър 80 – 100 см и средно тегло 70 – 75 кг, като за производството на една пита са нужни между 700 и 900 литра мляко. Произвежда се в различни страни – Швейцария, Франция, Германия, Финландия, Австрия, Дания, Ирландия, Австралия, Нова Зеландия, Канада и САЩ.

Заедно със сиренето грюер, Ементал е най-често срещаната съставка за приготвяне на фондю. Ементал и сиренето Чедар са двете най-често използвани сирена при правенето на сандвичи, хамбургери и т.н. в САЩ и Европа. Обикновено се съчетава с червени плодови вина от сортовете пино ноар или гаме ноар и бели вина от сортовете пино гри, траминер (гевюрцтраминер) или пино блан.

Швейцарски Ементалер[редактиране | редактиране на кода]

Emmentaler Switzerland Premier Cru

Оригиналният швейцарски Ементалер трябва да зрее най-малко четири месеца. Той има кръгла форма с естествена коричка и се съхранява традиционно във винарски изби.

Швейцарският Ементалер в зависимост от времето на зреене бива няколко вида: Класик – 4 месеца, Резерва – 8 месеца и Premier Cru – 14 месеца зреене.

Emmentaler Switzerland Premier Cru е специално сирене, което е съзрявало най-малко 14 месеца във влажни изби. Това сирене печели първо място през 2006 г. на Световната купа на сирената в Уисконсин (САЩ), състезавайки се с 1700 видове различни сирена.

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]