Берн (кантон)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Емблема за пояснителна страница Вижте пояснителната страница за други значения на Берн.

Берн
Bern
Berne
Знаме
      
Герб
Разположение на Берн в ШвейцарияРазположение на Берн в Швейцария
Страна   Швейцария
Съкращение BE
Присъединен 1353
Столица Берн
Площ 5959 km² (2-ри)
Население 947 100 души (2003)
Изпълнителен орган Regierungsrat, Conseil exécutif (7 души)
Законодателен орган Grosser Rat, Grand conseil (200 души)
Окръзи 26
Общини 399
Езици немски, френски
Най-висока точка Финстерархорн (4274 m)
Официален сайт www.BE.ch
Карта на Берн
Карта на Берн
Берн в Общомедия

Берн (на немски: Bern; на френски: Berne) е кантон в Западна Швейцария, втори по площ (5959 km²) и население (947 100 души, 2003) в страната. Той има два официални езика – немски и френски. Столица е град Берн.

География[редактиране | редактиране на кода]

Кантонът Берн граничи с кантоните Юра и Золотурн на север, Ньошател, Фрибур и Во на запад, Вале на юг и Ури, Нидвалден, Обвалден, Люцерн и Ааргау на изток.

По-голямата част от кантона се намира в басейна на река Аар. Обикновено той се разделя на три части:

  • Бернски Оберланд на юг е част от Алпите и достига надморска височина 4274 m (връх Финщераархорн).
  • Бернски Мителланд обхваща подножието на Алпите, долините на реките Аар и Еме и равнината около град Берн.
  • Зеенланд на север включва района на Билското езеро.

История[редактиране | редактиране на кода]

Кантонът Берн се състои от земи, придобити чрез завоевания или покупка от град Берн, главно между 14 и 16 век. Сред присъединените области са:

През 1798 г. някои области се отделят от кантона. Това са Ааргау, Егъл и Грандсон, Во и Пеи д'Ан От. От 1798 до 1802 Оберланд е самостоятелен кантон в Хелветската република. През 1979 някои франкофонски области се отделят в самостоятелния кантон Юра.

Берн се присъединява към Швейцарската конфедерация през 1353, а между 1803 и 1814 е един от шестте директориални кантона.

Управление[редактиране | редактиране на кода]

Големият съвет (на немски: Grosser Rat; на френски: Grand conseil) е парламентът на кантона Берн. Той се състои от 160 представители, избирани чрез пропорционално представителство за срок от 4 години. Френскиговорещата част от кантона, Бернска Юра, има гарантирани 12 места, а 3 места са запазени за френскиговорещото малцинство от двуезичния окръг Бил.

Изпълнителният съвет (на немски: Regierungsrat; на френски: Conseil-éxecutif) е правителството на кантона. Състои се от 7 члена, избирани пряко за срок от 4 години. Едно място е запазено за френскиговорещ гражданин от Бернска Юра.

Кантонът има двуинстанционна съдебна система, състояща се от окръжни съдилища и Върховен съд. Има и Административен съд, както и други специализирани съдилища (вижте [1] за подробности).

Население[редактиране | редактиране на кода]

Населението на кантон Берн е 947 100 души (2003). Говорят се основно два езика – немски (22 окръга, 84%) и френски (3 окръга, 8,2%). Немскоговорещото мнозинство говори на бернски немски, швейцарсконемски диалект. Френскиговорещите живеят главно в северната част на кантона, Бернска Юра, и в двуезичния град Бил. В управлението двата езика са официални с равен статут.

Повечето жители на кантона са протестанти, като има значителни римокатолически и християнскокатолически общности. Тези три църкви са официално признати за държавни църкви (Landeskirchen). Както навсякъде в Швейцария, има и значителни юдаистки и мюсюлмански малцинства.

Икономика[редактиране | редактиране на кода]

В Бернски Оберланд туризмът е основният източник на доходи. Други важни сектори са селското стопанство (най-вече говедовъдството), производството на сирене (ементал и други) и водноелектрическите централи.

Централните области са по-пригодни за земеделие, но тази част на кантона е и най-индустриализираната. Малките и средни предприятия са основен работодател в района. Там се намира и атомната електроцентрала в Мюлеберг.

Районът на езерото Бил е известен с производството на вино, а заедно с Бернска Юра – и на часовници, фина механика, автоматизационно оборудване и машини.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното Лиценз за свободна документация на ГНУ Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Canton of Berne“ в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година — от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница. Вижте източниците на оригиналната статия, състоянието ѝ при превода и списъка на съавторите.