Направо към съдържанието

Берн (кантон)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Вижте пояснителната страница за други значения на Берн.

Берн
Bern
Berne
Знаме
      
Герб
Разположение на Берн в ШвейцарияРазположение на Берн в Швейцария
Страна Швейцария
СъкращениеBE
Присъединен1353
СтолицаБерн
Площ5959 km² (2-ри)
Площ5959 km²
Население947 100 души (2003)
Изпълнителен органИзпълнителен съвет (7 души)
Законодателен органГолям съвет (200 души)
Окръзи26
Общини399
Езицинемски, френски
Най-висока точкаФинстерархорн (4274 m)
Официален сайтwww.BE.ch
Карта на Берн
Карта на Берн
Берн в Общомедия

Берн (на немски: Bern; на френски: Berne) е кантон в Западна Швейцария, втори по площ (5959 km²) и население (947 100 души, 2003) в страната. Той има два официални езика – немски и френски. Столица е град Берн.

География[редактиране | редактиране на кода]

Кантонът Берн граничи с кантоните Юра и Золотурн на север, Ньошател, Фрибур и Во на запад, Вале на юг и Ури, Нидвалден, Обвалден, Люцерн и Ааргау на изток.

По-голямата част от кантона се намира в басейна на река Аар. Обикновено той се разделя на три части:

  • Бернски Оберланд на юг е част от Алпите и достига надморска височина 4274 m (връх Финщераархорн).
  • Бернски Мителланд обхваща подножието на Алпите, долините на реките Аар и Еме и равнината около град Берн.
  • Зеенланд на север включва района на Билското езеро.

История[редактиране | редактиране на кода]

Кантонът Берн се състои от земи, придобити чрез завоевания или покупка от град Берн, главно между XIV и XVI век. Сред присъединените области са:

През 1798 година някои области се отделят от кантона. Това са Ааргау, Егъл и Грандсон, Во и Пеи д'Ан От. От 1798 до 1802 година Оберланд е самостоятелен кантон в Хелветската република. През 1979 година някои френскоговорещи области се отделят в самостоятелния кантон Юра.

Берн се присъединява към Швейцарската конфедерация през 1353 година, а между 1803 и 1814 година е един от шестте директориални кантона.

Управление[редактиране | редактиране на кода]

Големият съвет (на немски: Grosser Rat; на френски: Grand conseil) е парламентът на кантона Берн. Той се състои от 160 представители, избирани чрез пропорционално представителство за срок от 4 години. Френскиговорещата част от кантона, Бернска Юра, има гарантирани 12 места, а 3 места са запазени за френскиговорещото малцинство от двуезичния окръг Бил.

Изпълнителният съвет (на немски: Regierungsrat; на френски: Conseil-éxecutif) е правителството на кантона. Състои се от 7 члена, избирани пряко за срок от 4 години. Едно място е запазено за френскоговорещ гражданин от Бернска Юра.

Кантонът има двуинстанционна съдебна система, състояща се от окръжни съдилища и Върховен съд. Има и Административен съд, както и други специализирани съдилища.[1]

Население[редактиране | редактиране на кода]

Населението на кантон Берн е 947 100 души (2003). Говорят се основно два езика – немски (22 окръга, 84%) и френски (3 окръга, 8,2%). Немскоговорещото мнозинство говори на бернски диалект. Френскиговорещите живеят главно в северната част на кантона, Бернска Юра, и в двуезичния град Бил. В управлението двата езика са официални с равен статут.

Повечето жители на кантона са протестанти, като има значителни римокатолически и християнскокатолически общности. Тези три църкви са официално признати за държавни църкви (Landeskirchen). Както навсякъде в Швейцария, има и значителни юдаистки и мюсюлмански малцинства.

Икономика[редактиране | редактиране на кода]

В Бернски Оберланд туризмът е основният източник на доходи. Други важни сектори са селското стопанство (най-вече говедовъдството), производството на сирене (ементал и други) и водноелектрическите централи.

Централните области са по-пригодни за земеделие, но тази част на кантона е и най-индустриализираната. Малките и средни предприятия са основен работодател в района. Там се намира и атомната електроцентрала в Мюлеберг.

Районът на езерото Бил е известен с производството на вино, а заедно с Бернска Юра – и на часовници, фина механика, автоматизирано оборудване и машини.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

  1. Вижте www.jgk.be.ch за подробности
  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата Canton of Berne в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​