Емерих Фривалдски

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Емерих (Имре) Фривалдски
унгарски ботаник

Роден
Починал
Научна дейност
Област Биология
Емерих (Имре) Фривалдски в Общомедия

Д-р Емерих (Имре) Фривалдски фон Фривалд (на унгарски: Frivaldszky Imre) (1799-1870) е унгарски ботаник и ентомолог.

Уредник на националния музей в Будапеща (1822-1851). През първата половина на 19-ти век, покрай събирането на растения и животни за Националния музей в Будапеща, се заема и с проучване на флората и фауната на Балканския полуостров.

От 1833 до 1870 организира седем природоначуни експедиции на Балканите (по-голямата част от който по това време е част от Отоманската империя) и веднъж сам посещава Балканите. От значение за флората и фауната на България за първите две експедиции (през 1833 и 1834-1837 г.)

На базата на събраните материали е описал голям брой растения и животни, нови за науката. Сред по-известните от тях са растението родопски силивряк (Haberlea rhodopensis), известно също като "възкръсващо растение". Друг вид, описан от Фривалдски като нов за науката, е познатата на всички гугутка (Streptopelia decaocto Friv.). Родината на тази птица е Индия. През 17-18 век започва да се разпространява на северозапад и през първата половина на 19-ти век е достигнала до Балканския полуостров, където я намират хората от експедициите на Фривалдски.