Емерих Фривалдски

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Емерих (Имре) Фривалдски
Frivaldszky Imre
унгарски ботаник

Роден
Починал
19 октомври 1870 г. (71 г.)
Научна дейност
Област Биология
Емерих (Имре) Фривалдски в Общомедия

Д-р Емерих (Имре) Фривалдски фон Фривалд (на унгарски: Frivaldszky Imre) (1799 – 1870) е унгарски ботаник и ентомолог.

Научна дейност[редактиране | редактиране на кода]

Фривалд е уредник на националния музей в Будапеща от 1822 до 1851 година. През първата половина на 19 век, покрай събирането на растения и животни за Националния музей в Будапеща, се заема и с проучване на флората и фауната на Балканския полуостров.

От 1833 до 1870 година организира седем природонаучни експедиции на Балканите (по-голямата част от които по това време са част от Отоманската империя) и веднъж сам посещава Балканите. От значение за флората и фауната на България са първите две експедиции (през 1833 и 1834 – 1837 г.).

На базата на събраните материали описва голям брой растения и животни, нови за науката. Сред по-известните от тях са растението родопски силивряк (Haberlea rhodopensis), известно също като „възкръсващо растение“. Друг вид, описан от Фривалдски като нов за науката, е познатата на всички гугутка (Streptopelia decaocto Friv.). Родината на тази птица е Индия. През 17-18 век започва да се разпространява на северозапад и през първата половина на 19 век достига до Балканския полуостров, където я намират хората от експедициите на Фривалдски.