Дитсманн Енергоремонт Холдинг

от Уикипедия, свободната енциклопедия
(пренасочване от Енергоремонт холдинг)
Дитсманн Енергоремонт Холдинг
ИндустрияМеталообработваща промишленост (25.30)
Основаване1969 г.
СедалищеСофия, България
УслугиПоддръжка на оборудване за енергетиката
Годишни приходи66,2 млн. лв. (2017)
Чиста печалба-7,3 млн. лв. (2017)
Сума на баланса83,1 млн. лв. (2017)
СобственикДитсманн“ (98%)

„Дитсманн Енергоремонт Холдинг“ АД e българско металообработващо предприятие със седалище в София, специализирано в ремонт, поддръжка, модернизация и изграждане на енергийни съоръжения и оборудване в енергетиката, нефтената и газовата промишленост и минната индустрия.[1] Тя е част от нидерландската група „Дитсманн“, която оперира в 19 страни и има 6000 служители.

Дейности[редактиране | редактиране на кода]

Енергоремонт холдинг изпълнява проекти за модернизации и рехабилитация на котли, турбини и трансформатори в топлофикационни и заводски централи, реконструкция и изграждане на екологични инсталации, системи за отвеждане на отпадъци, доставка и монтаж на оборудване, производство на метални конструкции и инженеринг в енергетиката и транспортната инфраструктура. Основните сфери на дейността му са атомната енергетика, хидроенергетиката, производството и доставки на енергийно оборудване, минната промишленост, транспортната и енергийна инфраструктура, енергийната ефективност, изграждането на екологични съоръжения в енергетиката и енергийната ефективност. Компанията е изпълнявала енергийни проекти в Гърция, Ливан и Република Македония. Работи по проекти с CEZ Group, EVN, Areva, EDF, гръцката Public Power Corporation (РРС), ELEM Македония, „Лукойл Нефтохим“, ТЕЦ „Контур Глобал Марица Изток 3“, АЕЦ „Козлодуй“.

История[редактиране | редактиране на кода]

Холдингът е създаден през 1969 г. с регистрирането на компанията Централизиран енергоремонт и автоматика (ЦЕРА), която през 1974 г. е преобразувана в стопанско обединение „Енергоремонт“ към Министерство на енергетиката и горивата. Целта е ДСО „Енергоремонт“ да извършва основни и аварийни ремонти на всички електроцентрали в Българи, да модернизира и реконструира енергийни съоръжения и да произвежда резервни части. Създаването му е свързано със строителството на ТЕЦ „Марица изток 3“, ТЕЦ „Варна“, ТЕЦ „Бобов дол“ и АЕЦ „Козлодуй“. От 1974 до 1994 г. в структурата на държавното обединение се създават направления Енергоремонт Гълъбово, Енергоремонт Варна, Енергоремонт София, Енергоремонт Бобов дол, Енергоремонт Русе, „Енергоремонт Кресна“, „Атоменергоремонт Козлодуй“ и ЦЕРБ София. Обединението осъществява голяма модернизация в ТЕЦ „Марица изток 2“, чийто проект е разработен от „Техенерго“ и „Енергопроект“. Тя позволява ефективна работа на централата. Ремонтното управление „Енергоремонт Варна“ осъществява първия гаранционен ремонт на блок в ТЕЦ „Варна“ и постепенно поема обслужването и на ТЕЦ „Девня“, ТЕЦ „Бургас“, ТЕЦ „Горна Оряховица“.

През 1995 г. е създаден „Енергоремонт холдинг“ ЕАД.Той обединява дружествата „Техенерго“, „Енергоремонт-Бобов дол“, „Енергоремонт – Варна“, „Енергоремонт – Раднево“, „Енергоремонт-Козлодуй“, „Енергоремонт Русе“, „Тотема“.

От 2003 г. холдингът и „Енергоремонт Бобов дол“ са публични компании, чиито акции се търгуват на Българска фондова борса. От май 2013 година холдингът изпълнява Нова стратегия за развитие, свързана с разширяване на пазарните позиции в Югоизточна Европа, ЕС, Персийския залив. Част от стратегията са придобиванията на мажоритарен пакет от инженеринговата компанията „Електроимпекс“ АД, която работи в повече от 50 страни, както и финализиране на търгово предложение за „Енергоремонт-Бобов дол“. Така холдингът става едноличен собственик на дружеството.

В средата на 2017 година регистрираната в Холандия Дитсманн Н.В. придоби 97,5% от акциите на „Енергоремонт Холдинг“ АД. През декември същата година името на Енергоремонт Холдинг АД е променено на Дитсманн Енергоремонт.[2] От юни 2018 година дружеството е свалено от Българска фондова борса след успешно реализирано търгово предложение към миноритарните акционери.

Потенциал[редактиране | редактиране на кода]

Холдингът притежава производствени и ремонтни бази със застроена площ от над 60 000 m², подемна, монтажна и транспортна техника. В ЕРХ и дъщерните дружества работят над 1000 инженери, евроинженери, конструктори, монтажници и заварчици. Член е на Български съюз по заваряване, Камара на енергетиците в България.

Проекти[редактиране | редактиране на кода]

Холдингът е осъществил планови ремонти на 5 и 6 блок на АЕЦ „Козлодуй“, ремонти в ТЕЦ „Варна“, изграждане на сероочистващите инсталации на пети и шести блок на ТЕЦ „Марица изток 2“, екологични проекти във въглищни централи, ремонт и модернизация на силови и тягови подстанции на Национална компания „Железопътна инфраструктура“, както и във втора фаза на реконструкцията и електрификацията на жп линията Пловдив-Свиленград в отсечката Първомай-Свиленград. Той участва в строителството на ТЕЦ „AES Гълъбово“, изграждане на втори метродиаметър на софийското метро в участъка „Обеля“ – бул. „Ломско шосе“ – Пътен възел „Надежда“. Осъществил е собствена инвестиция за изграждане на три малки водни централи в Република Македония. Изпълнил е проекти за рехабилитация на енергийни мощности в Косово, Гърция и Република Македония.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]