Епифаний Киевски

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Митрополит Епифаний
Митрополит Киевски и на цяла Украйна
Информация
Роден
Сергій Петро́вич Думе́нко
3 февруари 1979 г. (40 г.)
Награди

Орден за заслуги ІІ степен, Украйна

Орден за заслуги ІІІ степен, Украйна
Митрополит Епифаний в Общомедия

Митрополит Епифаний (на украински: Митрополит Епіфаній) е предстоятел на Украинска православна църква с титлата на Митрополит Киевски и на цяла Украйна.

Доктор по теология, ректор и професор в катедрата по библейски и филологически дисциплини на Православната богословска академия в Киев, член на Националния съюз на журналистите в Украйна и Международната федерация на журналистите

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Митрополит Епифаний, със светско име Сергий Петро́вич Думе́нко, е роден на 3 февруари 1979 г. в село Волково, Ивановски район (Одеска област).

През 1996 г. влиза в Киевската духовна семинария и завършва през 1999 г. с първа класа, а после влиза в Киевската теологична академия, която завършва през 2003 г. Успешно защитава докторската си дисертация в Катедрата по църковно право на темата: „Изграждане на църковните канонични колекции от Доникейськи период и характеристики“ и научният съвет му присъжда докторска степен по богословие. През 2006-2007 г. учи в Националния университет на Атина (Гърция) във Факултета по философия.

Преди да бъде избран за предстоятел на епархията на 15 декември 2018 г. е епископ на Украинската православна църква Киевска патриаршия – управител на манастир „Свети Михаил Видубичи“ (2008-2018), помощник-епископ на епископ Вишгород (от 2009 до 2010 г.), Митрополит Переяславски Белоцерковски (2010-2018), патриаршеския викарий на правата на епархийския митрополит (2013-2018)[1].

Източници[редактиране | редактиране на кода]