Еранос Ераносян

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Еранос Ераносян (Избавителя)
Էրանոս Էրանոսիան
телеграфист

Роден
Починал
22 юли 1877 г. (33 г.)
Каварна, Османска империя

Еранос Ераносян (Избавителя) (на арменски: Էրանոս Էրանոսիան) е квалифициран телеграфо-пощенски служител в Османската империя.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Еранос Ераносян е роден на 4 април 1844 г. в град Добрич. Етнически арменец.

По време на Руско-турската война (1877 – 1878) е началник на военния телеграф в Балчик. Дава решителен принос и загива спасявайки населението на Каварна и околните български села в кръвопролитното Каварненско въстание 1877 г.

Научавайки за кланетата над българите и палежите по време на Каварненско въстание и околните села извършвани от башибозушки отреди, тайно от турските си командири отправя телеграма до чуждите консули във Варна и дипломатите на европейските страни в Константинопол с призив за спасяване от избиваното на българско население от башибозука и черкезите. Текстът е:

„21 юли. В този момент избиват християните в Каварна, която е на половин час път от Балчик. Ако никаква човешка помощ не дойде до утре, всичко ще бъде свършено. Направете тази телеграма достояние на всички посланици.“[1]

Със съдействието на началника на бургаската станция Христо Григоров телеграмата стига до Цариград. Тя предизвиква много силен незабавен дипломатически натиск върху турската власт. Храбрия арменец, не се ограничава само с това, той се доверява на балчишкия каймакамин и веднага на следващия ден застава начело на група египетски войници да спира клането и грабежите. Тръгвайки с тях към къщите на българите да ги спасява, той е незабавно прострелян в челото от мародерите и загива на място, в отмъщение за ефективната му намеса спряла кланетата и плячкосването на града над трупа му башибозука извършва гнусни издевателства[2]. На 4 февруари 1878 г. градът е освободен от османска власт от руските войски.

Ераносян остава в историята с даденото му от призателните каварненци прозвище „Избавителя“[3].

Днес в памет на героичната му саможертва улица в Каварна носи името му. По повод на 130-годишнината от Руско-турската освободителна война му е издигнат паметник открит тържествено на 14 декември 2007 г. в 10 часа в присъствието на посланика на Армения в България Сергей Манасарян, на генералния консул на Русия във Варна Анатолий Шелкунов, председателя на арменската общност Артак Азарян, представители на арменската общност от Варна и Добрич и на каварненското и балчишкото гражданство[4][5]. Паметникът на Еранос Ераносян е поставен на едноименната улица в града.

„Избавителят“ е обявен за почетен гражданин на Каварна на 6 ноември 2012 г. с решение на общинския съвет. Тържествената сесия за провъзгласяването е в присъствието посланика на Армения Арсен Схоян, почетният консул на Армения във Варна Саркис Саркизов, председателят на ЕС на ААСЦ д-р Рупен Крикорян, отец Партохимеос, както и представители на арменските общности във Варна, Добрич и Каварна и на пра-правнукът на Еранос Ераносян – д-р Артюн Еринозов.[6]

Бележки[редактиране | редактиране на кода]