Направо към съдържанието

Ерик Ларсън

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Ерик Ларсън
Ерик Ларсън, 2007 г.
Ерик Ларсън, 2007 г.
Роден3 януари 1954 г. (70 г.)
Професияписател, журналист, лектор
Националност САЩ
Активен период1992 -
Жанртрилър, документалистика
Награди„Едгар“

Повлиян от
  • Дейвид Маккулоу, Барбара Тучман, Дейвид Халберстам, Уолтър Лорд
СъпругаКристин Глейсън
Деца3
Уебсайтeriklarsonbooks.com
Ерик Ларсън в Общомедия

Ерик Ларсън (на английски: Erik Larson) е американски журналист и писател на бестселъри в жанра документален трилър.

Биография и творчество

[редактиране | редактиране на кода]

Ерик Ларсън е роден на 3 януари 1954 г. в Бруклин, Ню Йорк, САЩ. Израства във Фрийпорт, Лонг Айлънд, и в Масапекуа. Като тийнейджър иска да бъде карикатурист и писател. След гимназията учи руска история в Щатския университет на Пенсилвания като завършва с отличие и бакалавърска степен през 1976 г. След дипломирането си работи като асистент-редактор в издателство в Ню Йорк.

След като гледа филма „Цялото президентско войнство“ решава да се насочи към журналистиката и през 1978 г. завършва с магистърска степен от Колумбийския университет. След дипломирането си работи за кратко за вестник в Левитаун, Пенсилвания. После е нает от „Уол Стрийт Джърнъл“, където води авторска рубрика.

След среща на сляпо се жени за лекарката неонатолог Кристин Глейсън и има три дъщери. Преместват се в Балтимор. Работи като старши писател за списание „Тайм“. Негови материали са публикувани в „Ню Йоркър“, „Алтантик Мантли“ и „Харпърс“.

В Балтимор започва да пише и има няколко непубликувани романа. Първата му книга „The Naked Consumer“ (Голият потребител) е публикуван през 1992 г. В него описва прийомите на компаниите за заблуждаване и омайване на потребителите.

Става известен с книгата си „Isaac's Storm“ (Бурята на Айзък), в която описва усилията на метеоролога Айзък Клайн да предупреди за опасността от едно от най-опустошителните бедствия – урагана в „Галвестън“ през 1900 г., убил над 6000 души. През 2004 г. книгата е екранизирана в едноименния документален телевизионен филм с участието на Едуард Херман, Патриша Биксел и Трей Браун.

През 2002 г. е издадена книгата му „Дяволът в белия град“, представяща историята на Световното Колумбийско изложение в Чикаго през 1893 г., архитектурата на града и престъпленията на изтънчения сериен убиец Х. Х. Холмс по това време. Книгата става бестселър и през 2004 г. печели наградата „Едгар“ в категорията „криминален роман с най-добра фактология“. Предвидена е за екранизиране от компанията на Леонардо Ди Каприо.

Книгата му „Thunderstruck“ (Ударен от гръм) от 2006 г. е за историята на Холи Харви Крипън и Гилермо Маркони за изобретяването на радиото. Книгата „In the Garden of Beasts“ (В градината на зверовете: любов, ужас и едно американско семейство в хитлеров Берлин) от 2011 г. е за първия американски посланик в нацистка Германия – Уилям Е. Дод. Книгата става бестселър №1 в списъка на „Ню Йорк Таймс“.

В бестселъра си „Dead Wake: The Last Crossing of the Lusitania“ от 2015 г. представя последния трагичен рейс на пътническия лайнер „Луизитания“.

Заедно с писателската и журналистическа кариера води семинари по творческо писане в Университета на Сан Франциско, в университета „Джонс Хопкинс“ в Балтимор и в Университета на Орегон.

Ерик Ларсън живее със семейството си в Сиатъл, където съпругата му е лекар в Детската болница на града и ръководи неонатологията на медицинския център към Университета на Вашингтон.

  • The Naked Consumer: How Our Private Lives Become Public Commodities (1992)
  • Lethal Passage: How the Travels of a Single Handgun Expose the Roots of America's Gun Crisis (1994)
  • Isaac's Storm: A Man, a Time, and the Deadliest Hurricane in History (1999)
  • The Devil in the White City: Murder, Magic and Madness at the Fair That Changed America (2002)
    Дяволът в белия град, изд.: ИК „Кибеа“, София (2012), прев. Яна Божинова
  • Thunderstruck (2006)
  • In the Garden of Beasts: Love, Terror, and an American Family in Hitler's Berlin (2011)
  • Dead Wake: The Last Crossing of the Lusitania (2015)
  • House Arrest (1986)
  • 2004 Isaac's Storm – ТВ филм