Ернст Кумер

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Ернст Кумер
Ernst Kummer
германски математик

Роден
Починал

Религия лутеранство
Образование Хале-Витенбергски университет[1]
Научна дейност
Област Математика
Работил в Вроцлавски университет
Ернст Кумер в Общомедия

Ернст Едуард Кумер (на немски: Ernst Eduard Kummer) е германски математик.

Първоначално следва в Хале. От 1832 до 1842 г. той преподава в гимназията в Легница. Един от учениците му там е Леополд Кронекер. През тези 10 години той усилено работи по изследователски дейности и 1842 г. става професор във Вроцлав. 1855 г. е повикан в Берлин като заместник на Петер Густав Льожон Дирихле. Там заедно с Карл Вайерщрас и Леополд Кронекер учредяват Кралския занаятчийски институт (1879 г. преименуван на Технически университет Берлин), което прави Берлин един от най-активните центрове на математиката.

Кумер работи в много области на математиката, по-специално Теория на числата и Теория на функциите. Става също известен с дейността си по последната теорема на Ферма.

Първата му жена е Отили, дъщеря на Натан Менделсон Бартолди и Хенриет Ицих. Отили е братовчедка на Ребека Менделсон Бартолди, годеница на математика Петер Густав Льожон Дирихле. Втората жена на Кумер - Берта е братовчедка по майчина линия на Отили. Общо той има 13 деца. Дъщеря му Мари се жени за математика Херман Амандус Шварц.

Литература[редактиране | редактиране на кода]

  • Heinrich Begehr: Mathematik in Berlin: Geschichte und Dokumentation. 1. Halbband. Aachen: Shaker, 1998. S.54.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]