Ернст Кумер

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Ернст Кумер
Ernst Kummer
германски математик

Роден
Починал
14 май 1893 г. (83 г.)

Религиялутеранство
Учил вХале-Витенбергски университет[1]
Научна дейност
ОбластМатематика
Работил вВроцлавски университет
Ернст Кумер в Общомедия

Ернст Едуард Кумер (на немски: Ernst Eduard Kummer) е германски математик.

Първоначално следва в Хале теология, но проявява интерес и способност към математиката. През 1831 получава докторска степен със своето математическо есе De cosinuum et sinuum potestatibus secundum cosinus et sinus arcuum multiplicium evolvendis. От 1832 до 1842 г. той преподава в гимназията в Легница[2]. Един от учениците му там е Леополд Кронекер. През тези 10 години той усилено работи по изследователски дейности и през 1842 г. става професор във Вроцлавски университет. През 1939 г. става член на Пруската кралска академия на науките по препоръка на математика Петер Густав Льожон Дирихле, с когото си кореспондират[3]. През 1855 г. е повикан в Берлин като заместник на Дирихле. Там заедно с Карл Вайерщрас и Леополд Кронекер учредяват Кралския занаятчийски институт (1879 г. преименуван на Технически университет Берлин), което прави Берлин един от най-активните центрове на математиката. Професор в Берлинския университет от 1856 г. (рек­тор в периода 1868 – 69)[2].

Кумер работи в много области на математиката, и по-специално по Теория на числата и Теория на функциите. Става също известен с дейността си по последната теорема на Ферма. Един от създателите на Теорията на алгебричните числа, която оказва влияние за последващото развитие на теорията на числата и на алгебрата[2].

Първата му жена е Отили, дъщеря на Натан Менделсон Бартолди и Хенриет Ицих. Отили е братовчедка на Ребека Менделсон Бартолди, годеница на Дирихле. След смъртта на Отили през 1848 г. се жени за Берта, братовчедка на Отили по майчина линия. Общо той има 13 деца. Дъщеря му Мари се жени за математика Херман Амандус Шварц.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. www-history.mcs.st-andrews.ac.uk
  2. а б в КУММЕР // Большая российская энциклопедия – электронная версия. Архивиран от оригинала на 2022-06-19. Посетен на 2 февруари 2022. (на руски)
  3. Eduard Kummer - Biography // Maths History. Посетен на 2 февруари 2022. (на английски)
  • Heinrich Begehr: Mathematik in Berlin: Geschichte und Dokumentation. 1. Halbband. Aachen: Shaker, 1998. S.54.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]