Ернст Кумер

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Ернст Кумер
Ernst Kummer
германски математик

Роден
Починал
14 май 1893 г. (83 г.)
Научна дейност
Област Математика
Работил в Вроцлавски университет
Ернст Кумер в Общомедия

Ернст Едуард Кумер (на немски: Ernst Eduard Kummer) е германски математик.

Първоначално следва в Хале. От 1832 до 1842 г. той преподава в гимназията в Легница. Един от учениците му там е Леополд Кронекер. През тези 10 години той усилено работи по изследователски дейности и 1842 г. става професор във Вроцлав. 1855 г. е повикан в Берлин като заместник на Петер Густав Льожон Дирихле. Там заедно с Карл Вайерщрас и Леополд Кронекер учредяват Кралския занаятчийски институт (1879 г. преименуван на Технически университет Берлин), което прави Берлин един от най-активните центрове на математиката.

Кумер работи в много области на математиката, по-специално Теория на числата и Теория на функциите. Става също известен с дейността си по последната теорема на Ферма.

Първата му жена е Отили, дъщеря на Натан Менделсон Бартолди и Хенриет Ицих. Отили е братовчедка на Ребека Менделсон Бартолди, годеница на математика Петер Густав Льожон Дирихле. Втората жена на Кумер - Берта е братовчедка по майчина линия на Отили. Общо той има 13 деца. Дъщеря му Мари се жени за математика Херман Амандус Шварц.

Литература[редактиране | редактиране на кода]

  • Heinrich Begehr: Mathematik in Berlin: Geschichte und Dokumentation. 1. Halbband. Aachen: Shaker, 1998. S.54.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]