Естонска телевизия

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Лого на канала
Офисът на Естонската телевизия в Талин

Естонска телевизия (на естонски: Eesti Televisioon, ETV, ЕТВ) е най-големият обществен телевизионен канал в Естония.

Излъчва се от 19 юли 1955 г. и в продължение на десетилетия е единственият канал, чиято програма се изготвя в страната. Целите, които си поставя са да подпомага и разпространява естеонските национални култура и записи, да представя и запазва най-добрите ѝ постижения, взвемайки под внимание интересите на малцинствени групи. Целевата група на канала обхваща всички възрастови групи, а програмата включва образователни, научни и културни програми, както и програми за начина на живот, новинарски емисии, забавни програми и отразяване на спорта. [1]

От 1 юли 2007 г. каналът е контролиран от обществената институция „Естонски обществени съобщения“ (Eesti Rahvusringhääling)[1].

Решението за създаването на естонски телевизионен канал е взето през 1953 г. от правителството на Съветския съюз. Програмата на канала е предимно на естонски език, като по време на Съветската окупация включва и материали на руски език. След Перестройката и по време на Пеещата революция ЕТВ дава платформа за представяне на критика срещу съветския режим и призиви за естонска независимост от ред естонски интелектуалци и мислители[2].

След възстановяването на естонската независимост, телевизионният канал получава конкуренция от новите частни канали ТВ3 (TV3) и Канал 2 (Kanal 2), поради което започва да излъчва реклами. Преустановява излъчването им през 2002 г. Междувременно ЕТВ става член на Европейския съюз за радио и телевизия, а през 2002 г. е домакин на Евровизия[2].

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. а б General information // www.err.ee. Eesti Rahvusringhääling. Архивиран от оригинала на 2015-07-22. Посетен на 20 юли 2015. (на еве)
  2. а б A trip down memory lane vol. 2: Estonian Television celebrates 60 years // www.err.ee. Eesti Rahvusringhääling, 17 юли 2015. Посетен на 20 юли 2015. (на английски)

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]