Европейски съюз за радио и телевизия

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Членове на Европейския съюз за радио и телевизия
Лого на ЕСРТ
Разширяване на ЕСРТ

Европейският съюз за радио и телевизия[1], съкратено ЕСРТ, известен и като „Евровизия“, (на английски: European Broadcasting Union, EBU, на френски: Union Européenne de Radio-Télévision, UER) е международна организация на радио- и телевизионни оператори от Европа и Средиземноморието. Създадена е на 12.02.1950 г. Считано от 2015 г., организацията съдържа 73 активни членове в 56 страни и 34 асоцирани членове от още 20 държави. Повечето държави от Европейския съюз са част от организацията, затова Европейският съюз за радио и телевизия влиза в състава на наднационалното законодателство и регулиране. Също така, ЕСРТ е домакин на обсъжданията свързани с кандидатите за председател на Европейската комисия по време на парламентарните избори през 2014 г., въпреки че ЕСРТ не се свързва пряко с институцията. Известна е също с организирането на "Евровизия". Съюзът е най-голямата професионална организация от този род в света.

Основан е на 12 февруари 1950 г. от 23 радио-телевизионни организации на конференция в курорта Торки, Англия. Централата на ЕСРТ се намира в Женева, Швейцария, а организацията има още офиси в Москва, Ню Йорк, Вашингтон и Сингапур.

Международната организация за радио и телевизия (ОИРТ, известна и като „Интервизия“) - еквивалент на ЕСРТ в социалистическите страни, се разпада през 1993 г., а нейните членове се присъединяват към Европейския съюз за радио и телевизия. Българската национална телевизия и Българското национално радио също се прехвърлят и стават редовни членове на ЕСРТ от 1993 г.

Към 2009 г. ЕСРТ има 75 члена в 56 страни от Европа, Северна Африка и Близкия изток и 43 асоциирани члена от други 25 страни. Членовете на съюза са от всички международно признати страни в Континентална Европа с изключение на Лихтенщайн.

Евровизия[редактиране | редактиране на кода]

През 1954 г. ЕСРТ осъществява първите международни телевизионни предавания в Европа. Мрежата от телевизионни предаватели, ретранслатори и спътници, наречена Евровизия, прави жителите на "Стария континент" свидетели на най-значимите събития в историята на човечеството от втората половина на 20 век. През 1961 г. Евровизия предава на живо посрещането на първият космонавт Юрий Гагарин в Москва. През 1962 г., чрез спътника Telstar Евровизия осъществява първото междуконтинентално телевизионно предаване. Програмата има времетраене от 60 минути и представя Западноевропейските страни на живо за зрителите в Съединените щати. На 21 юли 1969 г., чрез Евровизия, в цяла Европа се излъчва на живо стъпването на човек на Луната.

Днес Евровизия представлява мрежа от 50 цифрови сателитни станции, свързани към телекомуникационните спътници Eutelsat. Евровизия осъществява излъчването на ежедневния информационен обмен, както и преките предавания на всички значими политически, спортни и музикални събития, случващи се на континента, включително Олимпийски игри, световни и европейски спортни първенства.

Редовни събития[редактиране | редактиране на кода]

Евровизия осигурява ежегодното излъчване в цяла Европа на Новогодишния концерт във Виена на 1 януари, Папските обръщения "към Града и към света" на Великден и Коледа. Съюза е организатор на следните ежегодни музикални конкурси:

Всички преки предавания на Евровизия започват и завършват с мелодията на Марк-Антоан Карпентие - "Прелюд към Те Деум".

Радио- и телевизионни програми[редактиране | редактиране на кода]

Европейския съюз за радио и телевизия е основател на многоезичните сателитни телевизионни канали Евронюз и Евроспорт. ЕСРТ оперира две сателитни радиопрограми: Еврорадио и Евросоник. Организацията продуцира множество развлекателни, музикални, информационни и спортни програми.

Технически дейности[редактиране | редактиране на кода]

ЕСРТ съдейства на членовете си в усвояването на нови технологии в радио-телевизионната дейност. Съюза провежда семинари, конференции и издава специализирани материали в помощ на преминаването към съвременните цифрови технологии за реализиране и разпространение на програми като: RDS, DAB, DVB, HDTV и др. Организацията съдейства за налагането на единни стандарти и подкрепя технологиите с отворен код.

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

  1. Като преводи на български език се срещат още Европейски съюз за радиоразпръскване и Европейски предавателен съюз

Вижте още[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]