Етиопска православна църква

от Уикипедия, свободната енциклопедия
(пренасочване от Етиопска църква)
Направо към навигацията Направо към търсенето
Етиопска православна църква
የኢትዮጵያ ኦርቶዶክስ ተዋሕዶ ቤተ ክርስቲያን
Миафизитски църкви
Krest Lalibeli.png
Информация
Произход Коптска православна църква
Обред коптски, различен както от византийския, така и от католическия
Първосвещеник Абуне Паулос със Синод
Численост 45 000 000
Богослуж. език ГЕЕЗ, църковно-амхара
Разпространение Етиопия
Статус автокефална
Седалище Адис Абеба, Етиопия
Календар етиопски с 13 месеца от септември, 7 години назад от Грегорианския
Сайт www.ethiopianorthodox.org
Етиопска православна църква в Общомедия

Етиопската църква е сред нехалкедонските монофизитски църкви.

Християнството в империята не е дошло от Европа, както из другите краища на Африка и Америка и Азия, а направо от Палестина през Египет нагоре по Нил.

Храмът „Свети Георги“ („Бет Гьоргис“)
Храмът „Бет Гьоргис“ (Лалибела) в цял ръст
Етиопска православна църква в Йерусалим

История[редактиране | редактиране на кода]

Първи епископ на църквата е сирийският монах Фрументий (Абба Селами, Миротворецът) през 350 г. по времето на цар Езана, който приема покръстването за държавна религия на една от първите християнски цивилизации.

Богослужебен език: геез, архаичен амхара (както църковнославянския спрямо българския). Брой на вярващите: около 45 милиона души.

Архитектурата на църковната сграда е центрична (за разлика от базиликалните надлъжни църкви със или без иконостас, познати в Европа от античността, а и от кръстокуполните църкви), и то композирана в концентрични кръгове (или осмоъгълници) от центъра (Светая Светих, светилището където не се допуска никой освен първосвещеника) през два коридора в които обикалят свещениците и шествията. Богомолците не се заседяват в църквата, то няма и пространство за това. Те се нареждат отвън, на двора, с лице към центъра, а не към изток. Влизат в сградата само за шествие, с песнопения (глас, но не и инструменти, както при нас), следващи символичния Табот (=Кивот), понесен от първосвещеника. Сградата е с покрив коничен или осмоъгълна пирамида; сламен в селата; в най-нови сгради е модернизиран купол.

ЮНЕСКО обявява за 8-и по ред в списъка на паметниците на цивилизацията от световно значение[1] като цяло 11-те църкви в Лалибела от 12 век. Те не са строени, а са изрязани в живата вулканична скала надолу от терена, навътре (а не както други – в склон, с лице, както в Петра, или в Иваново). Те са в истинското значение на думата монолит (еднокамък). Скулптура всъщност, а не архитектура[2]. В обстановката на малко (с 15 000 ж.) бедно градче без никаква павирана улица и поминък тези 11 църкви са истински чудеса.

Непоколебимо убеждение не само на патриарха и на църковниците, но и на целокупното население, е, че Скрижалите, тоест Ковчегът на Завета (Arc of the Covenant, предхристиянската реликва Кивот или по тяхному Табот, отнесен от Савската царица след визитата \ при Соломона) се съхранява от и в Етиопската църква. Нямало нужда да се проверява, показва или доказва; бидейки символ на Вярата. (Нищо, че е отпреди Христа).

Повече от 1600 г. етиопската църква се е считала дъщерна на александрийската патриаршия с митрополит начело. Става автокефална и си избира първи патриарх (Абуне) Базилиос през 1951 година.

Други вероизповедания[редактиране | редактиране на кода]

Незначителна част от вярващите признават върховенството на римския папа – те образуват Етиопската католическа църква. Освен това в страната се води интензивна евангелистка пропаганда от американски мисионери, както и агресивна ислямизация с арабски капитали – което е извън тази тема за Православната църква. Както и фалашите – племето черни израилтяни, изповядващо древни еврейски вярвания, стигнали до платата не по Нил, а напряко през Червено море – евакуирани към Израел с товарни самолети в светкавична операция след преговори с Менгисту. Друга религиозна особеност на Етиопия е зародилият се там през ХХ век култ към Рас Тафари, каквото е оригиналната титла и кръщелно име на възцарилия се по-късно Негус Негести (цар на царете) император Хайле Селасие. Деноминацията „Рас Тафарианс“ (растафари) с реге музика и с |„вълнени“ прически (Боб Марли) е разпространена най-вече в Ямайка).

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]