Кивот

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Падането на Йерихон според Библията
Мойсей със скрижалите – гравюра от Гюстав Доре

Ковчегът на завета или още кивот (на гръцки: κιβωτός; на иврит ארון הברית: aron habrit) е описан в Библията като свещен сандък, съдържащ каменните скрижали с Десетте Божи заповеди, а също така жезъла на Аарон – цъфнал (според библейската случка), както и запечатана стомна с манна небесна. Според Библията изработването на кивота е заповядано от Бог на Мойсей в Синайската планина (Изход 25:9 – 10). Намирал се е първоначално в Скинията, по-късно в (Соломоновия храм). Описан е подробно в Библията. На капака са изработени два херувима гледащи кивота и един към друг. С едни крила покриват краката си с едни засенчват кивота и с едни покриват лицето си (Изход 25: 18 – 22). Някои изследователи предполагат, че е имало два кивота: един временен, изготвен от Мойсей, и друг, изработен впоследствие от Бецалел.

Според Библията кивотът служел като мощно оръжие. Така например израилтяните носят кивота със себе си при битката за Йерихон. Те го носят навсякъде. Те надуват своите рогове 7 дни и стените на града се вбиват в земята (дори и днес при разкопките се вижда, че те са вбити в земята и много хора казват че са рухнали). Веднъж свещениците носели Кивота и някой си на име Оза го докоснал и веднага умрял. Ето библейското сказание за случая: „И когато дойдоха до Нахоновото гумно, Оза присегна с ръка към Божия ковчег (за да го придържи), и се улови за него, понеже воловете го бяха наклонили. Но Господ се разгневи на Оза, и за дързостта Бог го порази на същото място, и той умря там при Божия ковчег.“/2-ра кн. Царства:6:6,7/

При разрушаването на Соломоновия храм в Йерусалим (587 пр.н.е.), кивотът изчезва и оттогава съществуват множество хипотези и спекулации относно неговата съдба и местоположение. Някои предполагат, че се намира в църквата Св. Сион в Етиопия.

Търсенията му продължават и до днес от времето на Халдейската династия на Навуходоносор и Балтазар, управлявала Вавилон в самия край на древността. След един пир на Балтазар със свещените съдове от Соломоновия храм, властта над световната столица, т.е. и на света, преминала насетне в античността от семитските народи в ръцете на арийците Ахемениди.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]