Жан-Батист Пигал

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Jump to navigation Jump to search
Жан-Батист Пигал
френски скулптор
Жан-Батист Пигал 
Роден: 26 януари 1714 г.
Починал: 20 август 1785 г. (71 г.)

Жан-Батист Пигал (на френски: Jean-Baptiste Pigalle) е френски скулптор, последният голям майстор от епохата на барока.

Роден е в Париж, седмото поред дете в семейството на дърводелец. Въпреки че му коства много усилия да постъпи да учи в Кралската академия за изобразителни изкуства и скулптура, Пигал става един от най-известните скулптори за времето си.

Ранните му творби, като „Дете с клетка“ (Севър) и „Меркурий си връзва сандалите“ (Берлин, оловна отливка се намира в Лувъра), са по-малко популярни в сравнение с произведенията от зрелия му период, ала неговата статуя на голия Волтер от 1776 година (поначало в колекцията на Френския институт, закупена от Лувъра през 1962 година), изваяната от него гробница на граф д'Аркур (ок. 1764) (в Парижката Света Богородица) и на граф Морис Сакс, завършена през 1777 (в лютеранската църква Сен Томас, Страсбург) са добри примери на френската скулптура от 18 век.

Името му обикновено се асоциира с наречения на негово име площад „Пигал“ – култово място за търговията със секс във френската столица.

Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното Лиценз за свободна документация на ГНУ Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Jean-Baptiste Pigalle“ в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година — от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница. Вижте източниците на оригиналната статия, състоянието ѝ при превода, и списъка на съавторите.