Неокласицизъм

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето

Неокласицизъм е име, давано на различни течения в декоративното изкуство, визуалните изкуства, литература, театър, музика и архитектура от средата на 18 век чак до края на 19 век. При неокласицизмът се извличат тенденции от Западното класическо изкуство и култура, обикновено Древна Гърция и Древен Рим.

Неокласицизмът се отличава от своя предшественик барока с някои специфични особености. Художниците се вдъхновяват от идеите на Просвещението. Разумът, общественото начало, рационализмът на новото време са определящи за художниците на неокласицизма. Те черпят сюжети от гръцката и римската история като примери за граждански добродетели и за стремежа на изкуството да облагородява човешкия дух. В картината на един от най-видните представители на неокласицизма Жак-Луи Давид „Клетва на хорациите“, създадена пет години преди Френската революция, изразът е ясен, отчетлив, фигурите са скулптурно моделирани, телата – детайлизирани. Друг негов шедьовър е „Смъртта на Марат“. На 13 юли 1793, вестта за убийството на Марат, водач на френската революция, разтърсва цял Париж.

Неокласицизъм през 21 век[редактиране | редактиране на кода]

Симфоничен център Шермерхорн, 2006 г.

След едно затишие по време на периода на съвременните архитектурни влияния (приблизително след Втората световна война до средата на 1980-те), неокласицизмът се вижда в някаква малка степен като възраждащ се. В САЩ някои обществени сгради са построени в неокласически стил. Пример за това е Симфоничният център Шермерхорн.

Във Великобритания редица архитекти са активни в неокласическия стил. Примери за тяхната работа включват две университетски библиотеки: Библиотека Мейтланд Робинсън към Колежът Даунинг на Куинлан Тери и Библиотека Саклер на Робърт Адам. По-голямата част от новите неокласически сгради във Великобритания са частни къщи.

Към 2000 година неокласическата архитектура обикновено се класифицира като събирателно понятие на „традиционната архитектура“ [1]. Освен това, някои образци на постмодерната архитектура черпят вдъхновение от и включват изрични препратки към неокласицизма, Народният театър на Каталония в Барселона е сред тях.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното Лиценз за свободна документация на ГНУ Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Neoclassicism“ в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година — от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница. Вижте източниците на оригиналната статия, състоянието ѝ при превода и списъка на съавторите.