Историцизъм (изкуство)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Емблема за пояснителна страница Вижте пояснителната страница за други значения на Историцизъм.

Типична улица от 19-ти век, с къщи в стила на историцизма (Висбаден, Германия).
„Сънят на архитекта“ (1840), Томас Коул

Историцизмът или Историзмът се състои от художествени стилове, които черпят вдъхновение от пресъздаването и комбинирането на исторически стилове или изпълняването на типични техни елементи по нов начин, като по този начин може да бъде създадена напълно различна естетика.

В изкуствознанието, след Неокласицизма, който в романтичната ера може да се смята за историческо движение, 19-тият век влиза в нова историческа фаза, в която се наблюдава интерпретация не само на към древния гръцки и римски класицизъм, но и към предходните стилистични епохи, на които започва да се гледа като на равностойни на първите. Това е вижда най-вече в архитектурата и историческата живопис, където все повече се използва историческата тематика като се отделя голямо внимание на точната периодизация. Влияние на Историцизма се усеща най-силно след средата на 19-ти век. Промяната се свързва най-често с възхода на буржоазията по време и след индустриална революция. В края на века Символизмът и Ар нуво, последвани от Експресионизма и Модернизма се опитват да направят Историцизма да изглежда старомоден. Въпреки това, голям брой големи обществени поръчки му се възлагат и през 20-ти век. Движението „Изкуства и занаяти“ успява да съчетае народния Исторцизъм с елементи на Ар нуво и други съвременни стилове.

Влиянието на Историцизма остава силно в много страни дори след 1950-те години. Когато през 1980-те години Постмодерната архитектура става изключително популярна, се заражда движението на Неоисторицизма, което все още има своето значение и се открива из света, особено в ретроспективни сгради.

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]

Замъкът Шверин е пример за помпозен Историцизъм в архитектурата
Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното Лиценз за свободна документация на ГНУ Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Historicism (art)“ в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година — от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница. Вижте източниците на оригиналната статия, състоянието ѝ при превода, и списъка на съавторите.