Ташизъм

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене

Ташизъм (Tachisme от френската дума tache – „петно“) е течение в живописта, разновидност на абстракционизма, зародила се във Франция около 1950 година. Често се смята за европейския отговор на американския абстрактен експресионизъм. Сродни на ташизма са живописта на действието (action painting) и информалното изкуство (ар информел, art informel), което е на мода в Западна Европа между 1958 и 1962 година.

За разлика от абстракционизма, който набляга на формата на изображението, при ташизма и сродните му течения акцентът се поставя върху случайността. Платното се превръща в „арена“ на непосредствено извършващото се върху живописно изкуство, материалите и често необичайните инструменти и пособия на рисуване придобиват самостоятелно значение.[1] Ташизмът се характеризира със спонтанни движения на четката, следи от капки и петна боя направо от тубата и понякога драскулки, напомнящи за калиграфия. Не се следва никакъв предварителен замисъл, нито изготвен ескиз.

Основни представители са художниците Жан Дюбюфе, Пиер Сулаж, Никола дьо Стал, Ханс Хартунг, Серж Поляков, Жорж Матийо, и други. Близки до ташизма са художниците от холандската група КОБРА и японската група Гутаи.

Представители[редактиране | редактиране на кода]

Американци свързани с течението

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Ханс Байер, „Стилове в изкуството“, изд. „Български художник“, София, 1981
Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното Лиценз за свободна документация на ГНУ Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Tachisme“ в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година — от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница. Вижте източниците на оригиналната статия, състоянието ѝ при превода, и списъка на съавторите.