Направо към съдържанието

Жан Клуе

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Жан Клуе
Jean Clouet
френски художник и миниатюрист
Роден
около 1480 г.
община Брюксел
Починал
1541 г. (61 г.)

Националностфламандец
Кариера в изкуството
СтилСеверен ренесанс, Френски ренесанс
Жанрпортрет
УчителиЖан Клуе-баща
Направлениеживопис
ПатронФрансоа I
ПовлиялХанс Холбайн Млади
Семейство
ДецаФрансоа Клуе
Жан Клуе в Общомедия

Жан Клуе (на френски: Jean Clouet; ок. 1485 – ок. 1540) е придворен художник на френския крал Франсоа I, заложил основите на френската портретна традиция.

Вероятно е фламандец по произход, син на едноименния художник, когото някои учени отъждествяват с Муленския майстор. Баща на Франсоа Клуе. Подписани от него произведения не са се съхранили, на него се приписват седем миниатюри от ръкописа за „Галската война“ и събрание от 130 портретни скици на френската аристокрация, съхранявани в Шантили. Сред тези скици има наброски за платна на библейски теми в стила на миланеца Солари, които са изложени в Лувъра. Ръцете на моделите са изпълнени с различна техника, което свидетелства за участие в тях на помощници.

Някаква светлина над загадъчната фигура на старшия Клуе, хвърля анализа на портрета на хуманиста Бюде. В този портрет споменава и самият Бюде, и сред ескизите от Шантили е оцеляла скица на това платно. Макар да не може да се игнорира сходството на произведенията на Клуе с работите на брюкселските художници, Клуе се отличава от тях с уверената си пластика, изкусен рисунък и влечение към психологическия реализъм. Неговите портретни работи кореспондират с произведенията на английския придворен художник Ханс Холбайн Младия, който на свой ред, е можел да се учи от Клуе относно тънкостите на работата с пастел.

Портрети на Клуе[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]