Жокера

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Жокерът пренасочва насам. За филма от 2015 г. вижте Жокерът (филм, 2015).

Имитатор на Жокера в Индианополис, Индиана, САЩ, 2008.

Жокера (на английски: The Joker) е измислен персонаж, суперзлодей от ДиСи Комикс, известен като най-големият враг на Батман. Първата му поява е в „Батман“ бр. 1 (пролетта на 1940 г.).

Жокера е най-опасният психопат, срещу когото Батман се е изправял. Според комиксите той е извършил над 2000 убийства (сред които на негови главорези и други злодеи), което би му донесло дълъг живот в затвора, но откаченият клоун никога не е бил осъждан на затвор поради невменяемост от психическото му състояние. В първата си поява в комиксите Жокера е представен като мрачен и опасен престъпник, но в по-късните години авторите на комикси го превръщат в доста по-безобиден персонаж, едва ли не безвреден шегаджия. В по-скорошните комикси, Жокера отново се връща към тъмните си корени. Като една от любимите теми на съвременните автори на комикси е личната му омраза към Батман, заради която той понякога се стреми целенасочено да нарани близките му (той убива Джейсън Тод - втория Робин и парализира Барбара Гордън, по-известна като първата Батгърл). Въпреки това, Батман никога не успява да събере сила да убие Жокера, тъй като знае, че именно убийството е тънката линия която го разделя от престъпниците и психопатите в Готъм.

В медиите Жокера се появява навсякъде, където е и Батман. Във филма „Батман“ на Тим Бъртън от 1989 г. ролята му се изпълнява от Джак Никълсън. В „Батман: Анимационният сериал“ го озвучава Марк Хамил. Във филма Черният рицар от 2008 г. ролята му се изпълнява от Хийт Леджър.