Забуления Христос

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Забуления Христос
Cappella Sansevero (15041603867).jpg
Автор Джузепе Санмартино
Година 1753
Материал мрамор
Местоположение Капела Сансеверо (Неапол)Неапол, Италия
Сайт www.museosansevero.it
Забуления Христос в Общомедия

Забуления Христос е мраморна скулптура дело на скулптора Джузепе Санмартино, запазена в Капела Сансеверо (Неапол).

Произведението, създадено през 1753 г., се смята за един от най-големите скулптурни шедьоври в света и сред почитателите му е Антонио Канова, който след неуспешен опит да закупи произведението, заявява, че е готов да даде десет години от живота си, за да създаде такъв шедьовър.

История и описание[редактиране | редактиране на кода]

Лицето на Христос

Скулптура е създадена по волята на Принц Раймондо ди Сангро, като първоначално възнамерява да я постави в семейния мавзолей под параклиса. Днес каменна плоча показва точното място, предназначено в миналото за постамент на скулптурата. Изпълнението на Забуления Христос първоначално е поверено на скулптора Антонио Корадини, който обаче умира скоро след това и оставя само модел изработен от теракота, днес съхранен в Музей Сан Мартино (Неапол). След смъртта на Корадини, изпълнението на скулптурата бива възложено на Джузепе Санмартино, от когото се иска да изработи мраморна скулптура в естествен размер, представляваща Исус Христос мъртъв, покрит с прозрачен саван, изваяни от един блок мрамор.

Следователно Санмартино създава творба, при която мъртвият Христос, който лежи на матрак, е покрит с воал прилепващ идеално към тялото. С умението си неаполитанският скулптор успява да пресъздаде страданието преживяно от Христос. Под композицията на завесата, могат да се видят по лицето и тялото следите от мъченическата смърт. До краката на Христос в края на скулптурата майсторът изсича и инструментите употребени за Христовото мъчение: трънната корона, клещи и пирони.

Подписът на скулптора е поставен на гърба на пиедестала, под матрака „Joseph Sammartino, Neap., fecit, 1753“.

В наши дни скулптурата Забуления Христос се намира в центъра на Капела Сансеверо (Неапол), пред главния олтар. Това обаче не е първоначалното ѝ местоположение. Някои снимки от началото на ХХ век я показват точно под скулптурата Скромност (Корадини).

Легенда за воала[редактиране | редактиране на кода]

Принц Раймондо ди Сангро

Майсторски изработен воалът поражда през вековете легенда, според която клиентът, известният учен и алхимик Раймондо ди Сангро, подсказва на скулптора как да заздрави тъканта в мраморни кристали. Всъщност за около три века много посетители на параклиса, поразени от възхитително изваяния воал, погрешно вярват, че това е резултат от алхимично „мрамориране“, извършено от принца чрез химичен процес.

В действителност внимателният анализ не оставя съмнение, че работата е направена изцяло от мрамор и това се потвърждава и от някои писма от онова време. Разписка от 16 декември 1752 г. за плащане на Санмартино, подписана от принца и съхранявана в Историческия архив на Неаполитанска банка. Самият Ди Сангро в някои писма описва воала като направен от същия блок на статуята, без да е използван какъвто и да е алхимичен процес.

Въздействие[редактиране | редактиране на кода]

Още през осемнадесети век много пътешественици посещават Неапол, за да се любуват на статуята. Твърди се, че Антонио Канова остава толкова впечатлен от творбата на Санмартино, че по време на посещение в Неапол, се опита да я купи. Сред множеството почитатели на скулптурата е и маркиз дьо Сад, който хвали драперията, фиността на воала, съвършените пропорции на човешкото тяло. Рикардо Мути, за което свидетелства образът на Забуления Христос, избран за корица на режисура на „Реквием“ от Моцарт. Писателят Хектор Бианчоти е обзет от Синдром на Стендал, докато се възхищава на воала. Сирийският поет Адонис, който смята Забуления Христос „за най – красива от скулптурите на Микеланджело“.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  • Elio Catello, Giuseppe Sanmartino (1720 – 1793), Napoli, Electa, 2004, ISBN 88-510-0225-8.
Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното Лиценз за свободна документация на ГНУ Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Cristo velato“ в Уикипедия на италиански. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година — от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница. Вижте източниците на оригиналната статия, състоянието ѝ при превода и списъка на съавторите.  
     Портал „Биографии“         Портал „Биографии          Портал „Изкуство“         Портал „Изкуство          Портал „Италия“         Портал „Италия