Заветът (роман)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Заветът
Автор Добри Божилов
Първо издание 2020 г.
 България
Издателство Лексикон
Оригинален език български
Жанр приключенски роман
историческо фентъзи
Вид роман
ISBN 9786192202507

„Заветът“ е български роман от писателя Добри Божилов, издаден през 2020 година в София. Той е продължение на излязлата година по-рано книга от същия автор – „Задругата“.

Сюжет[редактиране | редактиране на кода]

Книгата продължава представянето на тайната българска организация, създадена да съхрани народа по време на турското робство, и да го подготви за освобождение. В нея обаче е сменена гледната точка. Тук главен герой е един враг на Задругата, а самата тя се явява негов преследвач през цялото повествование. И двете страни са в преследване на нова тайна, за която не знаят нищо, но предполагат, че може да е жизнено-важна.

В книгата има изключително силен женски образ. Основната разлика със „Задругата“ е именно в образите. Докато първата книга е фокусирана по-скоро върху идеите, а хората имат поддържаща роля, тук книгата вече е на характерите, и хората са в центъра.

Също както и в първата част, „Заветът“ има няколко сюжетни линии, и представлява историческо фентъзи със силен приключенски елемент. Книгата, макар и втора в сагата, може да се чете и самостоятелно.

Оценки[редактиране | редактиране на кода]

Оценките на читателите са сходни с тези за „Задругата“. Някои казват, че е малко по-слаба, а други, че я задминава „с малко“[1].
В интервю пред БНР, писателят твърди, че е изпълнена основната цел – втората книга да е приблизително на нивото на първата, защото иначе би се превърнал в „автор на една единствена книга“[2].

Подобно на първия роман, и „Заветът“ се превръща в бестселър, като се класира на 4-то място по продажби за шестмесечието на верига-книжарници „Хеликон“.[3]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]