Заветът (роман)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Заветът
АвторДобри Божилов
Първо издание2020 г.
 България
ИздателствоЛексикон
Оригинален езикбългарски
Жанрприключенски роман
историческо фентъзи
Видроман
ISBNISBN 9786192202507

„Заветът“ е български роман от писателя Добри Божилов, издаден през 2020 година в София. Той е продължение на излязлата година по-рано книга от същия автор – „Задругата“.

Сюжет[редактиране | редактиране на кода]

Книгата продължава представянето на тайната българска организация, създадена да съхрани народа по време на турското робство, и да го подготви за освобождение. В нея обаче е сменена гледната точка. Тук главен герой е един враг на Задругата, а самата тя се явява негов преследвач през цялото повествование. И двете страни са в преследване на нова тайна, за която не знаят нищо, но предполагат, че може да е жизнено-важна.

В книгата има изключително силен женски образ. Основната разлика със „Задругата“ е именно в образите. Докато първата книга е фокусирана по-скоро върху идеите, а хората имат поддържаща роля, тук книгата вече е на характерите, и хората са в центъра.

Също както и в първата част, „Заветът“ има няколко сюжетни линии, и представлява историческо фентъзи със силен приключенски елемент. Книгата, макар и втора в сагата, може да се чете и самостоятелно.

Оценки[редактиране | редактиране на кода]

Оценките на читателите са сходни с тези за „Задругата“. Някои казват, че е малко по-слаба, а други, че я задминава „с малко“[1].
В интервю пред БНР, писателят твърди, че е изпълнена основната цел – втората книга да е приблизително на нивото на първата, защото иначе би се превърнал в „автор на една единствена книга“[2].

Подобно на първия роман, и „Заветът“ се превръща в бестселър, като се класира на 4-то място по продажби за шестмесечието на верига-книжарници „Хеликон“.[3]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]