Задругата (роман)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Задругата
Автор Добри Божилов
Първо издание 2019 г.
Флаг на България България
Издателство Лексикон
Оригинален език български
Жанр приключенски роман
историческо фентъзи
Вид роман
ISBN ISBN 9786192201999

„Задругата“ е български роман от писателя Добри Божилов, издаден през 2019 година в София. През 2018 г. е номиниран за издаване в конкурса за исторически роман на издателство „Лексикон“, заедно с още 4 други книги (от общо 23 участници) от жури в състав Здравка Евтимова, Алек Попов, Деян Енев, Недялко Славов и Младен Влашки[1].

Издадена е през март 2019 г. и се превръща в един от бестселърите на годината.[2]

Сюжет[редактиране | редактиране на кода]

Творбата разказва за измислена тайна българска организация, създадена от цар Иван Шишман в последните години на Втората Българска държава, чиято цел е да бди и закриля народа по време на наближаващото турско робство. Тя има за цел и да съхрани старите български познания, документи, държавна традиция и бойни умения, и когато дойде времето – да пробуда народа, за да отхвърли чуждото господство.

Романът има няколко сюжетни линии, и представлява историческо фентъзи със силен приключенски елемент. Събитията се случват в стара България на Шишман, в Османската империя, в Русия, в Англия, и дори в морето. Герои са българи, турци, евреи, руснаци, обикновени хора, благородници, паши, императори и султани. Умело вплетени са и реално съществували исторически личности като Паисий Хилендарски, Поп Стойко Владиславов (Софроний Врачански) и др.

Оценки[редактиране | редактиране на кода]

Литературният публицист Силвия Недкова споделя, че със „Задругата“ българският приключенски роман се завръща след 30-годишно отсъствие, последвало романите на Петър Бобев [3] и добавя, че романът трябва да се приема като художествена измислица, която има за цел да ни забавлява, а не да ни образова.

Според Емил Георгиев това е „пропагандно псевдоисторическо четиво в холивудски стил или пък коктейл от фалшиви новини и литературни претенции“[4].

В класацията на верига-книжарници „Хеликон“ завършва на 2-ро място по продажби сред българската художествена литература[5].

В допитване до професионалната общност (работещите в книжарниците), книгата е поставена на 3-то място като най-добра книга на годината[6].

Източници[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]