Литекс Моторс

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Litex Motors
Тип Частна
Индустрия Автомобилна промишленост
Основаване 2008
Основател Гриша Ганчев
Закриване 2017
Седалище София, България
Генерален директор Илия Терзиев
Продукти автомобили
Уебсайт greatwall.bg

„Литекс Моторс“[1] е бивша българска автомобилна компания, която произвежда леки автомобили от китайската марка „Грейт Уол“ (Great Wall)[2] от есента на 2011 г.

Great Wall Hover H6 изложен на пистата на стадион „Васил Левски“, по време на Финала за Купата на България по футбол ЦСКА - Монтана 1-0, 24 май 2016 г.

Предприятие[редактиране | редактиране на кода]

В дружеството „Литекс моторс“ 92% от акциите са на Гриша Ганчев, а 8% - на „Корпоративна търговска банка“ АД. Има капитал от 20 млн. лева. Предмет на дейността на „Литекс моторс“ е проектирането и производството на леки автомобили, мотоциклети, мотопеди и други превозни средства, внос и търговия с резервни части и принадлежности, горива и масла, автосервизна и ремонтна дейност[3]. Централата на компанията е на адрес 1756 София, „Литекс Тауър“ (Litex Tower), улица „Лъчезар Станчев“ № 3.

Завод[редактиране | редактиране на кода]

Заводът за автомобили на „Литекс Моторс“ се намира в село Баховица, в близост до град Ловеч. Официално е открит на 21 февруари 2012 година от министър-председателя Бойко Борисов. Той е съвместна инвестиция на китайската автомобилна компания „Грейт Уол“ и българската „Литекс моторс“. Заворът обхваща площ от 500 хил.m².

Sofia 2012 car Great Wall IMG 4847.jpg

Автомобилите са предназначени за националния и европейските пазари. Към 2013 г. се предлагат градският модел Voleex C10, пикапът Steed 5 и джипът Hover H5[4].

През декември 2013 г. на церемония в присъствието на министър Драгомир Стойнев е изпратена първата пратка автомобили „Грейт Уол“ за износ за Европа. По думите на изпълнителния директор на „Литекс моторс“ Илия Терзиев „до момента в завода са произведени 2170 автомобила“.[5]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

     Портал „Икономика“         Портал „Икономика          Портал „България“         Портал „България