Литекс Моторс

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Litex Motors
ТипЧастна
ИндустрияАвтомобилна промишленост
Основаване2008
ОснователГриша Ганчев
Закриване2017
СедалищеСофия, България
Генерален директорИлия Терзиев
Продуктиавтомобили
Уебсайтgreatwall.bg

„Литекс Моторс“[1] е бивша българска автомобилна компания, която произвежда леки автомобили от китайската марка „Грейт Уол“ (Great Wall)[2] от есента на 2011 г.

Great Wall Hover H6 изложен на пистата на стадион „Васил Левски“, по време на Финала за Купата на България по футбол ЦСКА - Монтана 1-0, 24 май 2016 г.

Предприятие[редактиране | редактиране на кода]

В дружеството „Литекс моторс“ 92% от акциите са на Гриша Ганчев, а 8% - на „Корпоративна търговска банка“ АД. Има капитал от 20 млн. лева. Предмет на дейността на „Литекс моторс“ е проектирането и производството на леки автомобили, мотоциклети, мотопеди и други превозни средства, внос и търговия с резервни части и принадлежности, горива и масла, автосервизна и ремонтна дейност[3]. Централата на компанията е на адрес 1756 София, „Литекс Тауър“ (Litex Tower), улица „Лъчезар Станчев“ № 3.

Завод[редактиране | редактиране на кода]

Заводът за автомобили на „Литекс Моторс“ се намира в село Баховица, в близост до град Ловеч. Официално е открит на 21 февруари 2012 година от министър-председателя Бойко Борисов. Той е съвместна инвестиция на китайската автомобилна компания „Грейт Уол“ и българската „Литекс моторс“. Заводът обхваща площ от 500 хил.m².

Sofia 2012 car Great Wall IMG 4847.jpg

Автомобилите са предназначени за националния и европейските пазари. Към 2013 г. се предлагат градският модел Voleex C10, пикапът Steed 5 и джипът Hover H5[4].

През декември 2013 г. на церемония в присъствието на министър Драгомир Стойнев е изпратена първата пратка автомобили „Грейт Уол“ за износ за Европа. По думите на изпълнителния директор на „Литекс моторс“ Илия Терзиев „до момента в завода са произведени 2170 автомобила“.[5]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]