Направо към съдържанието

Загинали за Родината (Петрич)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
„Загинали за Родината“
Карта Местоположение в Петрич
Видпаметник
Местоположение Петрич, България
АрхитектИван Лазаров
Изграждане1937 г.

„Загинали за Родината“ е паметник в град Петрич, България, издигнат през 1937 година.

Посветен е на загиналите петричани по време на Балканските войни (1912-1913), Първата световна война (1915-1918) и Петричкия инцидент (1925). По-късно е допълнен с плоча за загиналите по време на втората фаза на Втората световна война (1944 – 1945).

Местоположение[редактиране | редактиране на кода]

Паметникът е разположен на стария градски площад „Македония“ (в 1937 година площад „Протогеров“) и е дело на професор Иван Лазаров.

История[редактиране | редактиране на кода]

Инициативата за построяване на паметника е издигната от офицерите от Петричкия гарнизон, от организациите на запасни офицери и подофицери, от местното дружество на Съюза на Македоно-одринските опълченски дружества и Общия съюз на пострадалите от войните. На заседание от 9 януари 1934 година е формиран „Комитет за въздигане на паметника“ и към него е учреден „Фонд за постройка на паметник и поддръжка на съществуващите чешми-паметници“. На заседание на Петричкия градски общински съвет от 25 септември 1934 година е определен окончателният състав на комитета: подполковник Попов, Петър Берберов, свещеник Данаил Зердев, Тома Антикаджиев, Атанас Маджаров, Васил Костенаров и д-р Кирил Дренски. Финансовите средства за построяването на паметника са събрани с волни пожертвования от гражданството.

Паметникът официално е открит на 31 октомври 1937 година по повод 25-а годишнина от освобождението на Петрич.

Описание[редактиране | редактиране на кода]

Каменната му основа наподобява гробница, а скулптурните фигури на двама войници символизират готовността на българските воини да защитават родината. Единият войник е изправен и с пушка в ръка, което изразява бойния вик „Напред на нож“. Вторият войник е приклекнал, с пистолет в ръка и притиснал до гърдите си българското знаме, като погледите и на двамата са устремени в една посока[1].

Паметникът е включен в Регистъра на военните паметници в България.[2]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

  1. Бъчварова, Димитрина, Паметникът „Загинали за Родината“, в: 100 години от освобождението на Петрич, Сборник от публикувани материали, Петрич, 2012, стр. 32-34.
  2. Регистър на военните паметници // Областна администрация Благоевград, 6 юни 2016 г. Архивиран от оригинала на 2023-07-12. Посетен на 17 септември 2021 г.