Зала „Колодрума“

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
„Колодрум Пловдив“
Kolodruma Plovdiv 2015.jpg
Map of Plovdiv.png
42.1283° с. ш. 24.7667° и. д.
Местоположение в България Пловдив
Общи данни
Прозвище Колодрума
Адрес Пловдив 4004, бул. „Найчо Цанов“ 678
Построен 2008 – 2015
Открит 30 август 2015 г.
Собственик Община Пловдив
Поддържан от Община Пловдив
Цена над 50 млн. лв. [1]
Архитект арх. Сандер Даума
Капацитет Седящи места: 6062
Концерти: 6372
„Колодрум Пловдив“ в Общомедия

Многофункционалната спортна зала в Пловдив, с официално име Колодрум Пловдив, известна още като Пловдивски колодрум, e част от спортен комплекс, разположен в зоната с граници булевардите „Асеновградско шосе“, „Дмитрий Менделеев“, „Найчо Цанов“.

Спортното съоръжение изпълнява функцията на покрит колодрум, спортна зала, концертна зала и място за множество социални прояви и мероприятия. Изградено е на мястото на бившия открит колодрум в града под тепетата и към момента е единственият покрит колодрум в България и един от най-модерните на Балканите.

Характеристики[редактиране | редактиране на кода]

Съоръжението има разгъната застроена площ от 27 015 кв. м, с три подземни и две надземни нива. Спортната зала разполага с 3000 кв. м комбинирано игрище за 20 вида спорт (вж. „Спортове в залата“ по-долу).[2]

На 1 м над самото игрище е развита велописта с олимпийски размери (250 м дължина и 7 м ширина и виражи от 120 до 420) под формата на асиметрична елипса. Пистата за колоездене е с изцяло дървена конструкция със специално покритие от сибирска лиственица. Параметрите ѝ са съгласувани с арх. Сандер Даума /Холандия/, притежаващ лиценз за проектиране и изменение на писти за колоездене.[3]

Залата има 6062 седящи места, от които 1490 са на телескопичните трибуни и 24 места за предвидени за инвалидни колички. Капацитетът на залата достига до 6372 с правостоящи при концерти.[4] VIP местата са 149. Те са изградени в пълно съответствие с българските норми и световните стандарти и практика. Ширината на редовете на стационарните и телескопичните трибуни е 85 см.

Трибуни[редактиране | редактиране на кода]

Трибуни Седящи места
Стационарни 4530
ВИП трибуни 149
Подвижни телескопични 1490
Места за инвалиди 24
Общо 6062

Капацитет[редактиране | редактиране на кода]

Капацитет Места
Колоездене 4800
Волейбол, баскетбол, хандбал, футбол 6100
Концерти 7430
Максимален капацитет 7530

Транспорт[редактиране | редактиране на кода]

Градски транспорт[редактиране | редактиране на кода]

Автобусни спирки в близост до зала Колодрума (4 ходи до ПУ, 10 ходи до Смирненски, 17 ходи до Мол Пловдив, а 99 ходи до ТК Марица) [5]:

Спирка № Име Линии
104 бул. „Менделеев“ 4, 10, 17, 99
84 Баумакс 4, 10, 17, 99
85, 103 Спортна зала 4
84 „Найчо Цанов“ 4
357 Авиомузей 17
105 Мебелна къща 4, 10, 99

Автомобил[редактиране | редактиране на кода]

Достъпът за автомобили до зала Колодрума се осъществява по бул. „Менделеев“ и бул. „Найчо Цанов“. Съоръжението разполага с открит паркинг за 200 автомобила и подземен паркинг за 350 автомобила.[6]

Велосипед[редактиране | редактиране на кода]

  • посока Изток – алея по бул. „Менделеев“

История[редактиране | редактиране на кода]

Идеята за изграждането на покрит колодрум в Пловдив започва да се реализира от пловдивското колоездачното дружество „Цар Симеон“ и строителната компания „Реа 96“ ООД.[7] Клубът по колоездене предоставя собствен терен от 37 дка, върху който ще бъде построено спортното съоръжение, а „Реа 96“ е основният инвеститор. Идеята е в съседство на залата да се строят хотелска и търговска част, както и жилищен комплекс от закрит тип, като от продажбите на недвижими имоти се финансира изграждането на колодрума.

Символичната първа копка на новата зала е направена по време на колоездачната обиколка на България през 2007 г. На 30 януари 2008 г. започва разчистването на терена, като съществуващият на това място стадион „Акамедик“ с бетонен колодрум е съборен. Първоначално срокът за завършването на залата е две години след започването на същинското строителство.

Строителството на залата върви по-бавно от очакваното. В средата на август 2009 г. е завършена покривната конструкция на съоръжението, а скоро след това е завършен грубият строеж. Въпреки че дълго време успяват да избегнат ефектите на световната финансова и икономическа криза, от колоездачното дружество все пак не се справят с финансовите проблеми. Фирмата „Реа 96“ фалира, което прекъсва изграждането на жилищните и търговски постройки в съседство. Това от своя страна се отразява негативно върху строежа на залата. Колоездачното дружество не разполага с достатъчен ресурс да завърши амбициозното си начинание, в резултат на което изграждането на покрития колодрум е спряно за неопределен период от време.

За възобновяване на строителните дейности се разчита на съдружие между колоездачния клуб и Oбщина Пловдив или правителството на България в лицето на Министерството на младежта и спорта. След дълги разговори и срещи между двете страни на 18 март 2011 г. министърът на финансите по време на управлението на ГЕРБ Симеон Дянков заявява, че държавата ще се ангажира с довършването на спортното съоръжение. Предвижда се залата да бъде откупена от колоездачното дружество и да се прехвърли за стопанисване на Община Пловдив. [8]

Спортове в залата[редактиране | редактиране на кода]

В залата могат да се практикуват 22 вида спорт:

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Капитал 15 януари 2013
  2. Строителство на многофункционална спортна зала, Предназначение на залата
  3. Строителство на многофункционална спортна зала, Писта за колоездене
  4. Официален сайт на Колодрум Пловдив
  5. Масов градски транспорт Пловдив
  6. Сайт на Община Пловдив
  7. www.plovdiv24.bg, Започва строежът на пловдивската многофункционална зала
  8. www.plovdiv24.bg Държавата дава 12 милиона за довършване на колодрума
     Портал „Спорт“         Портал „Спорт          Портал „България“         Портал „България