Зала „Колодрума“

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
„Колодрум Пловдив“
Колодрума
Kolodruma Plovdiv 2015.jpg
Map of Plovdiv.png
42.1283° с. ш. 24.7667° и. д.
Местоположение в България Пловдив
Общи данни
Адрес Пловдив 4004, бул. „Найчо Цанов“ 678
Построен 2008 – 2015
Открит 30 август 2015 г.
Собственик Община Пловдив
Поддържан от Община Пловдив
Цена над 50 млн. лв. [1]
Архитект арх. Сандер Даума
Капацитет Седящи места: 6062
Концерти: 6372

Многофункционалната спортна зала в Пловдив, с официално име Колодрум Пловдив, известна още като Пловдивски колодрум, e част от спортен комплекс, разположен в зоната с граници булевардите „Асеновградско шосе“, „Дмитрий Менделеев“, „Найчо Цанов“.

Спортното съоръжение изпълнява функцията на покрит колодрум, спортна зала, концертна зала и място за множество социални прояви и мероприятия. Изградено е на мястото на бившия открит колодрум в града под тепетата и към момента е единственият покрит колодрум в България и един от най-модерните на Балканите.

Характеристики[редактиране | редактиране на кода]

Съоръжението има разгъната застроена площ от 27 015 кв.м, с три подземни и две надземни нива. Спортната зала разполага с 3000 кв.м комбинирано игрище за 20 вида спорт (вж. „Спортове в залата“ по-долу).[2]

На 1 м над самото игрище е развита велописта с олимпийски размери (250 м дължина и 7 м ширина и виражи от 120 до 420) под формата на асиметрична елипса. Пистата за колоездене е с изцяло дървена конструкция със специално покритие от сибирска лиственица. Параметрите ѝ са съгласувани с арх. Сандер Даума /Холандия/, притежаващ лиценз за проектиране и изменение на писти за колоездене.[3]

Залата има 6062 седящи места, от които 1490 са на телескопичните трибуни и 24 места за предвидени за инвалидни колички. Капацитетът на залата достига до 6372 с правостоящи при концерти.[4] VIP местата са 149. Те са изградени в пълно съответствие с българските норми и световните стандарти и практика. Ширината на редовете на стационарните и телескопичните трибуни е 85 см.

Трибуни[редактиране | редактиране на кода]

Трибуни Седящи места
Стационарни 4530
ВИП трибуни 149
Подвижни телескопични 1490
Места за инвалиди 24
Общо 6062

Капацитет[редактиране | редактиране на кода]

Капацитет Места
Колоездене 4800
Волейбол, баскетбол, хандбал, футбол 6100
Концерти 7430
Максимален капацитет 7530

Транспорт[редактиране | редактиране на кода]

Градски транспорт[редактиране | редактиране на кода]

Автобусни спирки в близост до зала Колодрума (4 ходи до ПУ, 10 ходи до Смирненски, 17 ходи до Мол Пловдив, а 99 ходи до ТК Марица) [5]:

Спирка № Име Линии
104 бул. „Менделеев“ 4, 10, 17, 99
84 Баумакс 4, 10, 17, 99
85, 103 Спортна зала 4
84 „Найчо Цанов“ 4
357 Авиомузей 17
105 Мебелна къща 4, 10, 99

Автомобил[редактиране | редактиране на кода]

Достъпът за автомобили до зала Колодрума се осъществява по бул. „Менделеев“ и бул."Найчо Цанов". Съоръжението разполага с открит паркинг за 200 автомобила и подземен паркинг за 350 автомобила.[6]

Велосипед[редактиране | редактиране на кода]

  • посока Изток – алея по бул. „Менделеев“

История[редактиране | редактиране на кода]

Идеята за изграждането на покрит колодрум в Пловдив започва да се реализира от пловдивското колоездачното дружество „Цар Симеон“ и строителната компания „Реа 96“ ООД.[7] Клубът по колоездене предоставя собствен терен от 37 дка, върху който ще бъде построено спортното съоръжение, а „Реа 96“ е основният инвеститор. Идеята е в съседство на залата да се строят хотелска и търговска част, както и жилищен комплекс от закрит тип, като от продажбите на недвижими имоти се финансира изграждането на колодрума.

Символичната първа копка на новата зала е направена по време на колоездачната обиколка на България през 2007 г. На 30 януари 2008 г. започва разчистването на терена, като съществуващият на това място стадион „Акамедик“ с бетонен колодрум е съборен. Първоначално срокът за завършването на залата е две години след започването на същинското строителство.

Строителството на залата върви по-бавно от очакваното. В средата на август 2009 г. е завършена покривната конструкция на съоръжението, а скоро след това е завършен грубият строеж. Въпреки, че дълго време успяват да избегнат ефектите на световната финансова и икономическа криза, от колоездачното дружество все пак не се справят с финансовите проблеми. Фирмата „Реа 96“ фалира, което прекъсва изграждането на жилищните и търговски постройки в съседство. Това от своя страна се отразява негативно върху строежа на залата. Колоездачното дружество не разполага с достатъчен ресурс да завърши амбициозното си начинание, в резултат на което изграждането на покрития колодрум е спряно за неопределен период от време.

За възобновяване на строителните дейности се разчита на съдружие между колоездачния клуб и Oбщина Пловдив или правителството на България в лицето на Министерството на младежта и спорта. След дълги разговори и срещи между двете страни на 18 март 2011 г. министърът на финансите по време на управлението на ГЕРБ Симеон Дянков заявява, че държавата ще се ангажира с довършването на спортното съоръжение. Предвижда се залата да бъде откупена от колоездачното дружество и да се прехвърли за стопанисване на Община Пловдив. [8]

Спортове в залата[редактиране | редактиране на кода]

В залата могат да се практикуват 22 вида спорт:

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Капитал 15 януари 2013
  2. Строителство на многофункционална спортна зала, Предназначение на залата
  3. Строителство на многофункционална спортна зала, Писта за колоездене
  4. Официален сайт на Колодрум Пловдив
  5. [1] Масов градски транспорт Пловдив
  6. [2]Сайт на Община Пловдив
  7. www.plovdiv24.bg, Започва строежът на пловдивската многофункционална зала
  8. www.plovdiv24.bg Държавата дава 12 милиона за довършване на колодрума