Запорожките казаци пишат писмо на турския султан

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Платното

Запорожките казаци пишат писмо на турския султан е една от най-известните и значими картини на руския художник Иля Репин.

Платното се съхранява в Руския музей в Санкт Петербург.

Султан Мехмед IV към Запорожките казаци:

Като султан, син на Мохамед; брат на Слънцето и Луната; внук на Бог; владетел на Македония, Вавилон, Йерусалим, Горен и Долен Египет; император на императорите; върховен над върховните; изключителен рицар; непобеден; непоколебим пазител на гробницата на Исус Христос; избран от самия Бог; надеждата и удобството на мюсюлмани; велик пазител на християни -- Командвам Ви, Запоржките казаци, да се предадете без съпротива, и да спрете да ми създавате беди.

В отговор - Запорожките казаци към Султан Мехмед IV:

О, султане, турски дявол, проклет, роднина и годеник на Дявола, секретар на Лусифър. Какъв по дяволите рицар си ти, не можеш да убиеш таралеж с голия си задник? Дявола се изсира, твоята армия поглъща. Ти няма, кучи син, да направиш християнски синове свои поданици; нямаме страх от твоята армия, по земя и по море ще воюваме с теб, изчукай майка си.

Ти, вавилонски слуга, македонски каруцар, пивовар йерусалимски, любивник на кози от Александрия, свинар от Горен и Долен Египет, арменско прасе, падолски разбойник, педераст на Тартария, палач на Камянец, и глупак на Земята, и в Отвъдното, глупак преди Бог, внук на Сатаната, мускула в нашите пишки, свинска зурла, задника на кобила, простак, некръстен, изчукай майка си!

Запорожките казаци те обявяват - мухльо, ти дори не можеш да събереш християнски прасета. Сега ще приключим, защото не знаем датата и нямаме собствен календар; Луната е на небето, годината е с Господ, денят е същият тук, както и там; затова Ни целуни задника!

!*БУКВАЛНО ПРЕВЕЖДАНЕ НА "ОТГОВОРЪТ НА ЗАПОРОЖКИТЕ КАЗАЦИ"*!

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]