Иван Сирко

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Ива̀н Дмѝтрович Сирко̀
Іван Сірко
казашки атаман
киевския генерал-губернатор Михаил Драгомиров, прототип в „Запорожци пишат писмо на султана“
киевския генерал-губернатор Михаил Драгомиров, прототип в „Запорожци пишат писмо на султана“

Роден
Починал
Ива̀н Дмѝтрович Сирко̀ в Общомедия
Иван Сирко на стари години – картина на Иля Репин
Могилата с гроба на Иван Сирко

Ива̀н Дмѝтрович Сирко̀ (Сѣрко, на украински: Іван Дмитрович Сірко) е най-известният казашки атаман и предводител на запорожките казаци след Богдан Хмелницки.

Като украински военен и политически деец е единственият атаман, избиран 8 пъти подред за командващ Запорожката войска. Под негово предводителство казаците водят от 1659 до 1680 г. 244 битки без нито една загуба (уникален случай в световната история и военното дело). Според украинската митология е бил „характерник“ – думата означава човек надарен с магически сили, лечител и духовен наставник.

Счита се че израза „Робите не ги пускат в рая – укр. Рабiв до раю не пускають“ е негов [1].

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Участва във въстанието на казаците, оглавено от Богдан Хмелницки срещу Жеч Посполита. Включва се активно и във военните кампании срещу Османската империя и Кримското ханство.

През 1654 г., като полковник, отказва да положи клетва за вярност към руския цар, оттегляйки се в Запорожието, но по-късно променя мнението си и става привърженик на руския цар.

В годините 1658 – 1660 г. е Виницки полковник.

Иван Сирко е своенравен атаман, менящ често политическите си позиции. От 1663 г. насетне е многократно избиран и преизбиран за върховен атаман на Запорожката Сеч, печелейки серия блестящи победи над силите на Кримското ханство, поляците и Пьотър Дорошенко. Един от вдъхновителите на антиполското въстание в Крайбрежна Украйна през 1664 г.

През 1667 – 1668 е пълководец на Харковския свободен полк.

През 1668 минава на страната на Дорошенко, опълчвайки се срещу украинските градове, боляри и войводи, но през 1670 къса с него, след което нанася няколко поражения на доскорошните си съюзници.

През 1672, надявайки се отново да стане атаман, оглавява опозицията срещу кандидатурата на казашкия лидер Иван Самойлович, за което е заточен в Тоболск, но скоро се връща в Украйна.

През 1670-те години организира серия успешни кампании срещу Кримското ханство.

Иван Сирко в творчеството[редактиране | редактиране на кода]

Легендарната фигура на Иван Сирко е свързана със знаменателното от 1676 г. писмо на запорожките казаци до турския султан Мехмед IV, която сцена при написването му е увековечена в една от най-известните картини на Иля Репин – „Запорожките казаци пишат писмо на турския султан“.

Погребан е в гроб в Чертомлицка Сеч (днес: село Капуловка в Никополски район на Днепропетровска област). От съпругата си Анна има 4 деца: синове Петър и Роман и 2 дъщери.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Серко, Иван Дмитриевич“ в Уикипедия на руски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​