Засечка

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето

Засечка е явление, което се състои в това, че след изпълняването на всички необходими условия за възпламеняването на заряда в оръжието (разбиване на капсула в патрона при стрелба от оръжия, стрелящи с унитарни патрони; или възпламеняване на запала или електрическия запал при стрелба с оръдие с разделно зареждане) не се произвежда изстрел.

Причините за засечка варират в зависимост от типа оръжие, но като цяло се отнасят към две основни групи:

  • неизправност в ударно-спусковия механизъм: уморена бойна пружина, замърсяване на механизма, счупена или износена игла; в кремъчното оръжие – износен или негоден кремък или кресало; в случай на електрическо възпламеняване – неизправност в източника на ток или електрическата верига на запала;
  • неизправност в боеприпаса: негоден капсул, мокър барутен заряд; в кремъчното оръжие – навлажнен барут на запала или липсата на такъв, запушен с мръсотия огнепроводен канал.

Засечката не трябва да се бърка със забавеният изстрел, когато има изстрел, но дълго време след спуска.

Литература[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното Лиценз за свободна документация на ГНУ Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Осечка“ в Уикипедия на руски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година — от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница. Вижте източниците на оригиналната статия, състоянието ѝ при превода и списъка на съавторите.