Звечан (крепост)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Емблема за пояснителна страница Вижте пояснителната страница за други значения на Звечан.

крепостта Звечан

Звечан е средновековна крепост в Косово, в община Звечан намираща се недалеч от едноименното село, разположено северно от Косовска Митровица. Крепостта е изградена на приблизително 800 м. надморска височина върху хълм - купол на загаснал вулкан, който се издига над река Ибър.

На мястото на крепостта е имало по-стари укрепления, но не е точно изяснен въпроса кога за първи път е съградено укрепление на местото. След поход на хан Пресиян в 840 г. областта е включена в българската държава и остава неизменно такава до падането на България под византийско владичество в 1018 г. Построяването на средновековната крепост се свързва с цар Симеон I в 9 век [1] [2]. От византийски източници е известно, че рашкия жупан Вукан (на бълг. Вълкан) в края на 11 и началото на 12 век я е ползвал за изходен пункт и погранично укрепление при своите нападения над владените по това време от Византия Косово поле и други западни български земи.

Основното предназначение на крепостта е да защитава средновековния кервански път по река Ибър, свързващ Косово поле с долината на Сръбска Морава. Служила е за защита и на Трепчанския рудник. По-късно по време на Неманичите става част от укрепена система за защита на областта Дендра.[източник? (Поискан преди 18 дни)]

В рамките на крепостта е заседавал Кралския съд на Неманичите. В нея завършва живота си Стефан Дечански. Крепостта е превзета от османците веднага след битката на Косово (през 1389), след което постепенно губи военното си значение, и през 18 век е изоставена.

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]

  1. Драгиша Спремо, Десет векова Марковог града, НОВА СРПСКА ПОЛИТИЧКА МИСАО, 28. децембар 2010
  2. Стефан Чурешки,Именникът на българските ханове, C 2012,стр.17