Здравко Здравков (архитект)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Емблема за пояснителна страница Вижте пояснителната страница за други личности с името Здравко Здравков.

Здравко Симеонов Здравков
Главен архитект на Столична община

Роден

Националност Флаг на България България
Професия архитект

Здравко Симеонов Здравков е български архитект. През месец април 2016 г. печели конкурса за избор на Главен архитект на Столична община. На 16 май 2016 г. встъпва в длъжност.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Произход и образование[редактиране | редактиране на кода]

Здравко Симеонов Здравков е роден на 27 септември 1972 г. в град Плевен, в семейството на Симеон и Веска Здравкови, но по-голямата част от живота си прекарва в София. Завършва средното си образование в Математическа гимназия „Гео Милев“, гр. Плевен. През 1997 г. Здравко Здравков завършва магистърска степен по архитектура в Университета по архитектура, строителство и геодезия (УАСГ) в Катедра „История и теория на архитектурата“. Дипломира се с проект за търговски център, за който получава Наградата на Камарата на архитектите в България. Пълната си проектантска правоспособност получава през юни 2004 г. Владее английски и руски език[1].

Професионално развитие и кариера[редактиране | редактиране на кода]

Арх. Здравко Здравков е основател на архитектурни бюра „Квадра 04“ ЕООД и „Инфраконсулт груп“ ООД. През 2000 г. оглавява отдел „Градоустройство“ в община Плевен, а през 2004 г. заема длъжността главен архитект на община Червен бряг в продължение на четири години. От 2008 г. се занимава изцяло с частна практика в областта на инвестиционното проектиране.

Автор е на проекта за реконструкция на Градски стадион в Ловеч, който се нарежда сред най-високо категоризираните от УЕФА съоръжения в родната „А“ група. Проектира множество жилищни сгради и еднофамилни къщи, както и съпътстващи обекти на инженерната инфраструктура – железопътни гари, бензиностанции. По негови проекти са изпълнени редица производствени предприятия, както и автомобилният завод на Great Wall Motors в България.

През месец април 2016 г. печели конкурса за избор на Главен архитект на Столична община. На 16 май 2016 г. встъпва в длъжност Главен архитект на Столична община и ръководител на Направление „Архитектура и градоустройство“[1]. Печели конкурса за главен архитект с концепцията си за управление на системата и процеса на градско планиране и развитие на Столична община.

Главен архитект на Столична община[редактиране | редактиране на кода]

В изпълнение на концепцията за управление, по предложение на арх. Здравко Здравков Столичен общински съвет приема решение за преструктуриране на Направление „Архитектура и градоустройство“. Основната цел на промените е осигуряване на по-добра координация между звената и повишаване на ефективността на работата при обслужване на гражданите и бизнеса съгласно законовите правомощия и задължения.

В края на 2016 г. датският урбанист и архитект Ян Геел приема поканата да консултира Столична община в създаването на стратегия за развитие на публичните пространства в градския център, поставяйки началото на проект „София – град за хората“[2][3]. На 4 октомври 2017 г. арх. Здравко Здравков организира публично представяне на Доклада по проект „София – град за хората“ в УАСГ [4].

арх. Здравков, Кмета на Столична община г-жа Йорданка Фандъкова, арх. Вамберг, проф. Ян Геел и арх. Мюлер

По предложение на арх. Здравко Здравков се инициира и създаването на работна група, която да изготви обща визия на столицата и развитието на прилежащите му територии в дългосрочен план до 2050 г. С решение на Столичния общински съвет се приеха Методическите насоки за разработване на дългосрочна Визия за развитие на София и крайградските територии[5] [6] на 23 февруари 2017 г.

От месец октомври 2018 г. до 2020 г. е в състава на членовете на съвета на директорите на „Метрополитен“ ЕАД.

Постоянна комисия по устройство на територията и недвижимо културно-историческо наследство на НСОРБ[редактиране | редактиране на кода]

На 9 юни 2020 г. арх. Здравко Здравков е избран за председател на Постоянната комисия по устройство на територията и недвижимо културно-историческо наследство на Национално сдружение на общините в Република България (НСОРБ). Решението е взето от членовете на експертно-консултативния орган на Сдружението, след проведено заседание в Центъра за обучение на местните власти. Заместник-председатели са арх. Анастас Карчев - кмет на община Свиленград, арх. Невяна Иванчева - заместник-кмет на община Плевен, арх. Константин Брънеков - общински съветник в Обински съвет Трявна, арх. Мариела Андреевска - главен архитект на община Правец, инж. Николай Хитров - началник отдел „ТСУ, кадастър и регулация“ в община Троян и Цветелина Калчева - директор „Специализирана администрация“ в община Кнежа. Представители на 68 общини участват в работата на постоянната комисия по устройство на територията и недвижимо културно наследство.[7]

Отличия[редактиране | редактиране на кода]

През 2011 г. печели награда в конкурса „Сграда на годината“ в категория „Производствени и логистични сгради“, за автомобилния завод на „Литекс моторс“ в Ловеч.

През 2006 г. печели първо място в категория „Интериорен дизайн“ на вестник „Строителство и градът“.

В категория „Производствени и логистични сгради“ в конкурса „Сграда на годината“ през 2011 г. получава първа награда за автомобилния завод на Great Wall.

През 2016 г. главният архитект на общината Здравко Здравков и служителите от Направление „Архитектура и градоустройство“ печелят първо място в категория „Общинска администрация“ в конкурса „Наградите на БАИТ 2016“ с проекта за административно обслужване на гражданите и бизнеса, за подобряване на бизнес средата и постигане на публичност и прозрачност на работата на администрацията.

Източници[редактиране | редактиране на кода]