Здравко Здравков (архитект)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Вижте пояснителната страница за други личности с името Здравко Здравков.
Здравко Симеонов Здравков
Главен архитект на Столична община

Роден

Националност България
Работил вархитект

Здравко Симеонов Здравков е български архитект. През месец април 2016 г. печели конкурса за избор на Главен архитект на Столична община. На 16 май 2016 г. встъпва в длъжност.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Произход и образование[редактиране | редактиране на кода]

Здравко Симеонов Здравков е роден на 27 септември 1972 г. в град Плевен, в семейството на Симеон и Веска Здравкови. Завършва средното си образование в Математическа гимназия „Гео Милев“, гр. Плевен. През 1997 г. Здравко Здравков завършва магистърска степен по архитектура в Университета по архитектура, строителство и геодезия (УАСГ) в Катедра „История и теория на архитектурата“. Дипломира се с проект за търговски център, за който получава Наградата на Камарата на архитектите в България. Пълната си проектантска правоспособност получава през юни 2004 г. Владее английски и руски език[1].

Професионално развитие и кариера[редактиране | редактиране на кода]

Арх. Здравко Здравков е основател и ръководител на архитектурни бюра „Квадра 04“ ЕООД и „Инфраконсулт груп“ ООД. През 2000 г. оглавява отдел „Градоустройство“ в община Плевен, а през 2004 г. заема длъжността главен архитект на община Червен бряг в продължение на четири години. От 2008 г. се занимава изцяло с частна практика в областта на инвестиционното проектиране и управлението на инвестиционни проекти.

Автор е на проекта за реконструкция на Градски стадион в Ловеч, който се нарежда сред най-високо категоризираните от УЕФА съоръжения в родната „А“ група. Проектира множество жилищни сгради и еднофамилни къщи, както и съпътстващи обекти на инженерната инфраструктура – железопътни гари, бензиностанции. По негови проекти са изпълнени редица производствени предприятия, както и автомобилният завод на Great Wall Motors в България.

През месец април 2016 г. печели конкурса за избор на Главен архитект на Столична община. На 16 май 2016 г. встъпва в длъжност Главен архитект на Столична община и ръководител на Направление „Архитектура и градоустройство“. Печели конкурса за главен архитект с концепцията си за управление на системата и процеса на градско планиране и развитие на Столична община.

Главен архитект на Столична община[редактиране | редактиране на кода]

В изпълнение на концепцията за управление, по предложение на арх. Здравко Здравков Столичен общински съвет приема решение за преструктуриране на Направление „Архитектура и градоустройство“. Основната цел на промените е осигуряване на по-добра координация между звената и повишаване на ефективността на работата при обслужване на гражданите и бизнеса съгласно законовите правомощия и задължения.

В края на 2016 г. датският урбанист и архитект Ян Геел приема поканата да консултира Столична община в създаването на стратегия за развитие на публичните пространства в градския център, поставяйки началото на проект „София – град за хората“[2][3]. На 4 октомври 2017 г. арх. Здравко Здравков организира публично представяне на Доклада по проект „София – град за хората“ в УАСГ [4].

арх. Здравков, Кмета на Столична община г-жа Йорданка Фандъкова, арх. Вамберг, проф. Ян Геел и арх. Мюлер

По предложение на арх. Здравко Здравков се инициира и създаването на работна група, която да изготви обща визия на София и нейните крайградски територии в дългосрочен план до 2050 г., която да предхожда изменението на общия устройствен план. Като ръководител на тази инициативата е ангажиран арх. Любомир Георгиев, дотогава неформален координатор на срещите на “Лабораторията за градско развитие”, който междувременно печели конкурс за директор на общинското предприятие “Софпроект -ОГП” („Софияплан“). В изпълнение на Методическите насоки приети на 23.02.2017 г. с Решение № 324 от 23.07.2020 г. Столичният общински съвет прие Дългосрочната стратегия за развитие на София и крайградските територии до 2050 г. или накратко „Визия за София“[5][6].

От месец октомври 2018 г. до 2020 г. арх. Здравков е в състава на членовете на съвета на директорите и председател на борда на „Метрополитен“ ЕАД.

През 2019 година Столична община проведе международен ограничен конкурс за разработване на концептуален архитектурно-градоустройствен проект за площад „Св. Неделя“ и прилежащите пространства. Авторитетното жури определи за победител в конкурса италианското Студио Фуксас. Проектът на арх. Масимилиано Фуксас бе избран заради професионалното отношение към контекста и предложените градоустройствени намеси:

• Проектът за площад „Света Неделя“ предвижда изцяло ново функционално зониране на пространството. Голямо значение е отредено на създаването на два основни пътя, които съответстват съответно на доминиращите зрителни оси – оста север-юг и оста изток-запад. Предлагат се създаването на градски парк в западната част, наземна и подземни връзка с Ларгото и премахване на архитектурните наслоения от последните години.

• Римските археологически находки, проучени, ще бъдат интегрирани в новия площад чрез стъклени настилки, които ще могат да ги защитят и да станат видими за обществеността, гарантирайки възприемането на различните слоеве, които характеризират тази зона. Добре планираните осветителните системи ще гарантират видимост на археологическото наследство през нощните часове.

• За да се насърчи жизнеността на мястото, се предлага разширяване на пешеходната зона и подобряване на достъпността до нея. Свързването с вече съществуващите пешеходни зони гарантира по-голяма непрекъснатост и плавност на пешеходните потоци.

• Новите пешеходни зони са планирани в пряка връзка с обществената мобилност. Интегрират се спирките на различните видове обществен транспорт. От съществено значение ще бъде пренасочването на пътното движение, така че да се освободи площада от автомобилното движение и паркирането. • Осветлението през нощта ще направи площада безопасен и удобен, а допълнителните осветителни тела към фонтаните и растителността ще оживят пространството чрез сценографски ефекти.

Постоянна комисия по устройство на територията и недвижимо културно-историческо наследство на НСОРБ[редактиране | редактиране на кода]

На 9 юни 2020 г. арх. Здравко Здравков е избран за председател на Постоянната комисия по устройство на територията и недвижимо културно-историческо наследство на Национално сдружение на общините в Република България (НСОРБ).[7]

Наредбата за градската среда на Столична община[редактиране | редактиране на кода]

На 17 декември 2020 г. с пълно мнозинство Столичният общински съвет прие Наредбата за градската среда на Столична община. Това е нов и модерен документ, който за пръв път регламентира естетически изисквания към оформянето на градското пространство. Тази наредба е управленски инструмент, с който общината ще прилага мерки за подобряване на облика на града по съвременен начин, като използва най-добрите примери и механизми на водещи европейски и световни градове. Наредбата дава общата нормативна рамка на този процес на управление. Неразделна част от наредбата са приложенията-стандарти, които ясно и нагледно показват правилата за отделните групи елементи, формиращи средата. Тези стандарти са лесни за ползване, дават яснота на гражданите и институциите за изискванията и очакваме освен ефекта за подобряване на естетическия вид на града да създадат предпоставки за осезаемо намаляване на административните процедури в тази сфера на управление.

Първите изработени приложения и стандарти са схемата на зонирането на града, стандартите за шрифта, който ще се използва за официалните надписи, стандарта за уличните табели, за туристическите табели и стандарт за оформление на фасадите в Зона 2 на централната градска част. В процес на разработване са и следващи стандарти, например този за оформяне на настилките, които ще бъдат представени за приемане от СОС.

Дигитализация на Направление „Архитектура и градоустройство“ – Столична община[редактиране | редактиране на кода]

Направление „Архитектура и градоустройство“ – Столична община продължава с развитието на електронния портал под ръководството на арх. Здравко Здравков. От 15 декември 2020 г. Направление „Архитектура и градоустройство“ – Столична община е присъединена към Единния модел за заявяване, заплащане и предоставяне на електронни административни услуги с разработени и публикувани 12 броя услуги.

В електронния портал създаден от екипа на Направлението за пръв бяха обединени всички задължителни регистри по ЗУТ, като наличната графична и текстова информация от тях не само се визуализира на официалния сайт, а се геореферира и обвързва с данните от Кадастралната карта за всеки един конкретен имот. Така бе създадена една отворена платформа в възможности за надграждане при бъдещото предаване на проекти в дигитална среда.

Дигитализацията на Направлението включва и мобилно приложение Nag. Mobile, достъпно за потребители на Android и IOS, като включва инструменти за визуализация на данни от планове за регулация, кадастрална карта, зони на строителни граници, аерофото заснемане, административни карти, НКЦ, влезли в сила административни актове на всички 24 районни администрации и инструменти за GPS локация.

Отличия[редактиране | редактиране на кода]

През 2011 г. печели награда в конкурса „Сграда на годината“ в категория „Производствени и логистични сгради“, за автомобилния завод на „Литекс моторс“ в Ловеч.

През 2006 г. печели първо място в категория „Интериорен дизайн“ на вестник „Строителство и градът“.

В категория „Производствени и логистични сгради“ в конкурса „Сграда на годината“ през 2011 г. получава първа награда за автомобилния завод на Great Wall.

През 2016 г. главният архитект на общината Здравко Здравков и служителите от Направление „Архитектура и градоустройство“ печелят първо място в категория „Общинска администрация“ в конкурса „Наградите на БАИТ 2016“ с проекта за административно обслужване на гражданите и бизнеса, за подобряване на бизнес средата и постигане на публичност и прозрачност на работата на администрацията.

Източници[редактиране | редактиране на кода]