Зеф Люш Марку

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Зеф Люш Марку
Zef Lush Marku
югославски политик
Zef Ljus Marku.jpg
Роден
Починал

Зеф Люш Марку (на албански: Zef Lush Marku; на сръбски: Зеф Љуш Марку) е албански комунист от Косово, смятан за първата жертва на така наречения бял терор в Кралството на сърби, хървати и словенци.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Молба от жената и брата на Зеф Люш Марку за издирването му, 14 декември 1920 г.

Зеф Люш Марку е роден в косовския град Призрен през април 1885 година. В родното си място завършва основно училище и два гимназиални класа, след което се преселва в Скопие. Работи първоначално като работник в Държавния монопол, а след като града попада в Сърбия в 1912 година започва работа в Сръбско-френската банка. През тези години влиза в работническото движение и става един от главните активисти разпространяващи социалистическите идеи. Член е на Комунистическата партия на Югославия още от основаването ѝ в 1919 година. Като делегат на областния съвет на КПЮ за Скопие на 19 ноември 1920 година пристига в Дяково, за да помогне на тамошната партийна организация при агитацията за предстоящите парламентарни избори. Арестуван е и убит в затвора в Дяково през нощта на 2 срещу 3 декември 1920 година. След неговото убийство КПЮ организира протести и демонстрации в Скопие и Белград.[1]

Името му носи Средно училище на град Скопие „Зеф Люш Марку“.

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

  1. Хронологија Радничког покрета и СКЈ 1919-1979 (књига прва). Београд, „Институт за савремену историју“ и „Народна књига“, 1980.
     Портал „Македония“         Портал „Македония