Знаме на Калифорния

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Калифорнийското Мечешко знаме

Знамето на Калифорния е развято за пръв път по време на Бунта на Мечешкото знаме (Bear Flag Revolt). То е официално прието за флаг на Калифорния през 1911 г. Понякога е наричано Мечешкото знаме (Bear Flag)

За пръв път е издигнато в Сонома, Калифорния на 18 юни 1846 г. от „Мечешките знаменосци“, водени от Уилям Б. Айд, който казал, че иска да „донесе свобода на испанците“. Той става президент на краткотрайната Калифорнийска република. От 13 години Калифорния била под мексиканска власт под името Алта Калифорния, чието испано-говорещо население (4000 души) било превъзхождано числено от американците.

Съвременното знаме е бяло на цвят с широка червена лента в долната част. Има червена звезда в горния ляв ъгъл, а в центъра му е изобразена обърната към нея местната кафява калифорнийска мечка. В първоначалната версия мечката била по-малка и по-близо до горната част на знамето. Тя приличала по-скоро на прасе и не била стъпила на трева (вижте картинката по-долу). В съвременния вариант мечката е по-голяма, стои в центъра на изображението и е стъпила върху зелена трева. Петолъчката е поздрав към Република Тексас, а мечката символизира силата.

Първоначалното Мечешко знаме и републиката, на която било символ, били краткотрайни. На 9 юли 1846 г. комодор Джон Дрейк Слоут от Тихоокеанския ескадрон на Американския военноморски флот за пръв път издигнали 28-звездното американско знаме в Монтерей, столицата на Алта Калифорния, и претендирали, че тази територия принадлежи на САЩ. Това подновило най-ранните претенции за Калифорния от съименника му, сър Франсис Дрейк (през 1579 г.), и така американските земи се разпрострели от Тихия океан до Атлантическия океан.

След два дена лейтенантът от американския флот, Джоузеф Уорън Ривиър, пристигнал в Сонома и спуснал Мечешкото знаме, за да го замени с американското знаме. Ривиър връчил Мечешкото знаме на флотския курсант Джон И. Монтгомъри и понеже, докато то било спускано, се закачило няколко пъти, курсантът написал на майка си „Къфи слезе ръмжейки“ – „Къфи“ бил прякорът, с който той наричал мечката от знамето.

Първоначалното Мечешко знаме се съхранявало в Сан Франциско докато не било изгорено в огъня, последвал земетресението в Сан Франциско от 1906 г. Ето снимка на знамето, направена през 1890 г.:

Първоначално Мечешко знаме

На градския площад в Сонома, Калифорния има статуя, показваща издигането на знамето.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]