Международен съвет на музеите

от Уикипедия, свободната енциклопедия
(пренасочване от ИКОМ)
Международен съвет на музеите
International Council of Museums
Карта
Информация
АкронимиИКОМ
Типмеждународна неправителствена организация
Основана1946 г.;
преди 78 години
 (1946)
Обхват и целиСътрудничество и научен обмен между музеите
СедалищеПариж, Франция
РъководителАлберто Гарландини
Сайтicom.museum
Международен съвет на музеите в Общомедия

Международният съвет на музеите (на английски: International Council of Museums, ICOM, съкратено и на български: ИКОМ) е единствената организация, която в глобален мащаб обединява музеи и музейни работници и има за мисия промотирането и съхраняването на природното и културното наследство – настоящо и бъдещо, материално и нематериално. Обединява приблизително 30 хиляди члена от 136 държави, работещи в широк кръг от области, свързани с музейното дело и опазването на наследството.

История[редактиране | редактиране на кода]

Създадена през 1946 година, ИКОМ е неправителствена организация, която поддържа формални взаимоотношения с ЮНЕСКО[1][2] и има консултативен статут към Икономическия и социален съвет на ООН. ИКОМ е партньор на организации като Световната организация за интелектуална собственост[3], Интерпол[4], и Световната митническа организация, с което провежда в международен план обществената си мисия да се бори с нелегалния трафик на културни ценности и да насърчава дейностите по управление на риска и готовност за реагиране в оперативен порядък за опазване на световното културно наследство в случаи на природни и антропогенни бедствия.

Етичен кодекс на музеите[редактиране | редактиране на кода]

През 1986 година ИКОМ одобрява своя етичен кодекс[5], с който задава стандарти на етично поведение, които трябва да се спазват от всички членове на организацията. Кодексът за етика на музеите, преведен на 36 езика и ревизиран през 2006, декларира ценностите и принципите, споделяни от ИКОМ и международната музейна общественост. Тези стандарти за саморегулация включват основни принципи на управление на музеите, придобиване на и разполагане с музейни колекции, както и правила за професионално поведение.

Противодействие на незаконния трафик[редактиране | редактиране на кода]

Нерегламентираният трафик на културни ценности причинява сериозни щети на кулутрното наследство, особено в региони на света, където културните артефакти са най-уязвими за кражби и иманярство. Един от най-важните приоритети на ИКОМ е борбата с незаконния трафик на ценности. В този контекст, ИКОМ публикува свой „Червен списък“[6], с което повишава осведомеността по въпросите на контрабандата и нелегалната покупко-продажба на културни артефакти. Червените списъци на ИКОН подпомагат полицията и митническите служители, както и специалистите по културно наследство и изкуство, а също така и търговците на антики, като ги улеснява да идентифицрат типа предмети, които най-често подлежат на незаконен трафик. ИКОМ вече е публикувала Червени списъи за различните държави и региони.

Международен ден на музеите[редактиране | редактиране на кода]

През 1977 година ИКОМ организира за първи път Международен ден на музеите. Оттогава събитието се отбелязва ежегодно, на датата 18 май.[7] Празникът има за цел да повиши общественото възприятие на ролята на музеите в развиващото се общество. Всяка година ИКОМ дефинира различна тема за Международния ден на музеите, например „Музеи и памет“ (2011 г.) или „Музеите в един променящ се свят. Нови предизвикателства, нови вдъхновения“ (2012).

Сътрудничества[редактиране | редактиране на кода]

ИКОМ работи в сътрудничество с програмата „Паметта на света“ на ЮНЕСКО, Координационния съвет на асоциациите на аудиовизуалните архиви (Co-ordinating Council of Audiovisual Archives Associations, CCAAA), Международния съвет на архивите (International Council on Archives, ICA), Международния съвет за паметниците на културата и забележителните места (International Council on Monuments and Sites, ICOMOS) и Международната федерация на библиотечните асоциации (International Federation of Library Associations, IFLA).

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. UNESCO/ICOM Museum Studies Training Programme // unesco.org.
  2. ICOM among UNESCO’s Partners // unesco.org.
  3. Partnership between ICOM and WIPO // wipo.int. Архивиран от оригинала на 2022-09-01. Посетен на 2015-10-23.
  4. Partnership between ICOM and INTERPOL // interpol.int. Архивиран от оригинала на 2015-05-14. Посетен на 2015-10-23.
  5. ICOM Code of Ethics for Museums // icom.museum. Архивиран от оригинала на 2015-11-01. Посетен на 2015-10-23.
  6. ICOM’s actions in Fighting Illicit Traffic // icom.museum. Архивиран от оригинала на 2018-06-04. Посетен на 2015-10-23.
  7. International Museum Day in Greece // ekathimerini.com, 2012.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]