Иманярство

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето

Иманярството е дейност, извършвана от физически лица ("иманяри"), изразяваща се в нерегламнтираното издирване на археологически предмети. Обикновено издирването става с помощта на технически средства, най-често металдетектори и земекопна техика.

Правен статут[редактиране | редактиране на кода]

Термините "иманярство", "иманяр" и "търсач" не са правно регламентирани. В Наказателния кодекс на Р България се преследват нерегламентираните проучвания, тоест тези, които противоречат на Наредбата за реда на извършване на теренни проучвания, издадена от Министерство на културата.

Използването на регистрирано оборудване (металдетектор) не прави издирването на археологически ценности законно, ако издирването се извършва на територията на регистрирани археологически обекти.

Причини и размер[редактиране | редактиране на кода]

Причините за иманярството не са комплексно изследвани, но сред тях са високата безработица, бедността, криминогенната обстановка в страната и недостатъчното противодействие от страна на органите на реда, както и желанието (хоби) за издирване на загубени вещи и предмети.

Липсва публична статистика за размера на иманярството в България.

Структура на иманярството в България[редактиране | редактиране на кода]

Най-общо съществуват няколко типа иманяри:

  • т.нар. "малджии", които търсят легендарни съкровища, като това на Вълчан войвода и поп Мартин, на цар Иван Шишман и др.;
  • инцидентно действащи опортюнисти;
  • самостоятелно действащи иманяри – неорганизирани в групи, системно занимаващи се с издирвателска дейност;
  • иманярски групи – състоят се от няколко човека копачи, ръководени от лице, свързано с местни прекупвачи (дилъри). Обикновено работят в ограничен гееографски периметър.

Понякога иманярите се насочват към съществуващи археологически обекти или черпят информация за потенциални такива от исторически книги, медии, местни слухове или сведения от музейни работници и археолози.

Противодействие на незаконното иманярство[редактиране | редактиране на кода]

Противодействието на незаконните археологически разкопки и трафика с културни ценности е в ресора на Главна дирекция Криминална полиция в МВР, а когато става въпрос за организирана престъпна група - в ресора на ГДБОП. Често двете служби действат съвместно.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

1. Дебрюне, Нина. Противодействие на иманярството и трансграничния трафик на културни ценности. Лекционен курс. – София: За буквите – О писменехь, 2015.


     Портал „Археология“         Портал „Археология