Иберийско изкуство

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Дамата от Елче
Бикът от Беласота.
Съкровището от Вилена.
Купите от Аштроки са от ковано злато.

Иберийското изкуство е термин, отнасящ се за специфичния художествен стил на Иберийския полуостров в древността и античността до римското завоюване на Испания. Най-добре е изразен в разкритите скулптури от камък и бронз, защото запазените предмети от дърво и глина са малко, поради нетрайността на тези материали.

Най-известните образци на иберийското изкуство са женските фигуративни каменни скулптури и малките бронзови статуетки.

Иберийските каменни скулптури са с погребална или религиозна цел. Сред тях най-значимите са дамата от Баса и дамата от Елче, които се съхраняват в Националния археологически музей на Испания в Мадрид. Интересни, и в известен смисъл уникални, са каменните статуетки на лъвове като бикът от Беласота, който е с човешка глава.

Иберийският полуостров в древността и античността е подложен на различни културни влияния, но най-вече древногръцко и финикийско. В зависимост от мястото се наблюдават големи локални различия, например повечето артефакти са съсредоточени в Испански Левант, т.е. по средиземноморското крайбрежие със свързаните области, като най-концентрирани са находките на територията на Тартес (съвпадаща приблизително с днешна Андалусия). В центъра на полуострова, на територията на Стара Кастилия, е разкрито третото важно културно огнище – т.нар. култура Коготас.

Самите иберийци, населявали в древността и античността Испанския Левант, имат свой културен облик със специфични черти на изкуството, които не могат да се отдадат на древногръцко или финикийско-пуническо влияние. Същото, но не в такава степен, важи и за южния район на Тартес, в който обаче източното влияние е по-осезаемо. В тези културни региони се долавя и опосредствено древноегипетско влияние, напримерно в скулптурите на сфинксове и грифони.

Галерия[редактиране | редактиране на кода]

Литература[редактиране | редактиране на кода]

  • García y Bellido, A., 1982. Arte Ibérico, Historia de España I. España Primitiva. Espasa Calpe, Madrid, p.373 – 675.
  • González Navarrete, J.A., 1987: Escultura Ibérica del Cerrillo Blanco. Porcuna. Jaén.
  • Olmos Romera, R., 1992: La sociedad ibérica a través de la imagen, Madrid.
  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата Arte ibérico в Уикипедия на испански. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​