Ибрахим паша джамия

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Ибрахим паша джамия
Ibrahim Pasha Mosque, Razgrad.jpg
Map of Razgrad.png
43.5256° с. ш. 26.5235° и. д.
Ибрахим паша джамия
Местоположение в Разград
Вид Джамия
Местоположение Flag of Bulgaria.svg Разград, България
Стил Османски
Изграждане 1616
Съвременен статут Недействаща джамия,
паметник на културата
Ибрахим паша джамия в Общомедия

Магбул Ибрахим паша джамия е мюсюлмански храм в Разград, включен в каталога на ЮНЕСКО, като 3-тата по големина джамия на Балканите.

Построена е в периода 1523-1536 г. от български майстори по поръчение на Ибрахим паша (джамията носи неговото име) - велик везир на султан Сюлейман I Великолепни. След неговата смърт през 1536 г., строителството е преустановено и джамията е довършена чак през 1616 г. от Махмуд паша[1]. Храмът е централнокуполен като долната му част е куб, който във височина преминава в осмостен, а после в цилиндър. Хоризонталните сили от купола се поемат от четири контрафорсни ъглови кули и от пиластрите по цилиндричния тамбур. На фасадата има четири реда островърхи прозорци. Минарето е от дялан камък с пластични орнаменти под викалото. Във вътрешността има богати оригинални стенописи[2].

Към настоящия момент джамията, която е обявена за паметник на културата с категория „от национално значение“, е затворена за посетители и вярващи и от 30 години не е реставрирана[3].

Легенда за майстор Манол[редактиране | редактиране на кода]

Легендата разказва, че Ибрахим паша решил да погуби майсторите, за да не построят на друго място такава хубава джамия. Българските майстори разбрали за намеренията на пашата и започнали да правят дървени криле, с които да избягат. Когато крилата им били готови майсторите ги наденали и литнали към Балкана. За нещастие брадвите им били привързани към крилете и прерязали вървите поради което майсторите паднали и загинали.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

     Портал „Ислям“         Портал „Ислям          Портал „България“         Портал „България